Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Advertisements

Beck – Steinar (2016)

Last Updated on

canaldigital-cmore-830x430-1

Titel: Beck – Steinar

År: 2016

Genre: Thriller, Svensk, Kriminalare

Längd:  92 min

Regissör: Mårten Klingberg

Skådespelare: Peter Haber, Jonas Karlsson, Måns Nathanaelson

imdb_46x22-.-/10

I resterna av en husvagnsbrand hittas en oidentifierad kropp. Ägaren till husvagnen saknas men är det verkligen hon som är offret? Martin Beck tappar kontrollen över sin grupp när hans chef beslutar att den norske mordutredaren Steinar ska leda utredningen. Utredningen blir infekterad av den nya uppsättningen och Martin Beck försöker hitta tillbaka till sitt gamla jag. 

                      ÖVERGÅNGSFILMEN MELLAN DET GAMLA OCH DET NYA

Experten och den erfarne Martin Beck tar tyvärr ett steg åt sidan. Steinar Hovlan, ersättaren till Gunvald Larsson som dog i förra avsnittet, tar ett steg fram i den här serien. Kristofer Hijvu, med erfarenhet från Game of Thrones, är mindre aggressiv än föregångare och är på ett indirekt sätt mer lik Martin som karaktär. Han försöker komma i kontakt med gärningsmännen och de förhörda på ett lugnt och sansat sätt, i alla fall större delen av filmen.

Han har tre barn varav sextonåringen Lina är i Sverige med sin mor Ulrika. Lina blir försvunnen en bit in i filmen. Däremot äter han väldigt mycket, dricker en del mängd kaffe och käkar godis också. Varför de valde en norsk skådis och karaktär förklaras inte riktigt förutom att det är den bäste mordutredaren i Oslo. Norrmannen respekterar och erkänner fler än en gång om hur förlusten av Gunvald Larsson har påverkat polisstationen och hur det påverkar gruppens individer. Han har en helt annan attityd och en helt annan känsla inför sin roll än vad de andra skådespelarna har.

Mikael Persbrandt gjorde ingen sevärd insats i den senaste filmen där han lade sig för att dö. Han har faktiskt de senaste säsongerna varit frånvarande och i den här filmen är det  Martin som tar sig an den rollen. Efter förra filmen som var deprimerade och inte hade högt tempo, så bjuder den här filmen på mer underhållning än på länge. Inte den bästa BECK-filmen det är en intressant övergång mellan de gamla och de moderna filmerna.  Den finns även en annan berättelselinje utgående från poliserna, vilket gestaltas med familjen Vlasic och Falkengren. Deras dialog och agerande känns inte alltid trovärdig och väldigt inövad vilket inte förgyller känslan av äkthet.

Filmen baseras på en mordbrand på en Campingplats. Först tror polisen att det är en kvinna som har blivit mördad men det är egentligen en doktor som dör. Det är mycket snack genom hela filmen, vissa dramatiska effekter men inte på samma djupgående som i de tidigare säsongerna. Det hade garanterat förgyllt den här filmen med mer djup. Erkännandet inför mordet kändes påtvingat och lite oengagerad, inte den dramatiska effekten man önskar sig. Kristofer Hijvu, gör sin roll till sin egen och har visserligen inte samma klass som vad Mikael Persbrandt hade när han var som mest aktiv. Men för att vara den första filmen med den här karaktären så gör han faktiskt ett bra jobb som norsk mordutredare.

Här kan man dra paralleller till TV-Serien Bron, där ett polis par från två olika länder går ihop och samarbeta. Det var lite underligt att Gunvald var borta men det försvann ganska snabbt.

 En av de bättre filmerna av de senaste BECK…

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

 

 

 

Advertisements
%d bloggers like this:
Play All Replay Playlist Replay Track Shuffle Playlist Hide picture