The Blind Side (2009)

Blind_side_poster

Titel: The Blind Side

 År: 2009

Genre: Biografi, Drama, Sport

Längd: 129 min

Regissör:  John Lee Hancock

Skådespelare:  Sandra Bullock, Kathy Bates, Tim McGraw

imdb_46x22 7,7 /10

Den sanna historien om Michael Oher, en hemlös afroamerikansk yngling från ett trasigt hem, som tas in av familjen Touhy, en välbärgad, vit familj, som hjälper honom att uppnå sin fulla potential.

 

BULLOCKS KLART BÄSTA INSATS

Det här var visserligen före Gravity och hela den framgången. Sandra Bullock har för mig varit en skrikig och besvärande kvinna i sina filmer. Hon har varit långt ifrån duktig med skådespeleriet och jag har oftast haft en distans till henne som diverse karaktärer.  Men Hollywood verkar ha ett visst system, i alla fall skådisarna med filmteamet inkluderad att man har en roll man lyckas med och resten av det man medverkar i är inte lika viktigt. Sandra gör en imponerande insats i den här filmen och då är det här en mindre film jämfört med James Camerons Episka Avatar (2009).

READ ALSO:  What's On HBO Max In December 2022

Filmen tar upp den sanna berättelsen som inträffade 2003 och försöker återspegla hur en hemlös man med strulig bakgrund fick en plats i en familj och uppnådde sina drömmar. Det slutar visserligen lyckligt och det finns en bra och äkta stämning filmen igenom. Det är tydliga karaktärer som med varsina mål strukturerar upp filmen och ger varsina roller plats framför kameran.

John Lee Hancock gjorde för ett par år sedan även Saving Mr Banks som skildrar en period från Walt Disneys liv. Och han har även gjort andra kända och etablerade filmprojekt genom åren. Han kanske inte är den mest etablerade filmregissören men han gör någonting speciellt med den här berättelsen som engagerar mig som tittare. Det fyller på en viss funktion och han fortsätter att skapa intresse. Den känns tyvärr fortfarande aktuell även efter sju å sedan den släpptes och tretton år sedan det hände i början av millenniumskiftet.

READ ALSO:  Sleepers (1996)

Här har de arbetat mycket med karaktärer och deras utveckling, hur de ska agera beroende på vilken situation de befinner sig i. Och Sandra Bullock lyckas faktiskt förankra det tydligt i sin karaktär på ett väldigt smart och engagerad sätt. Hon snackar med en söder-dialekt vilket ger hon en annan attityd och engagemang. Karaktären som hon ger liv i har en helt annan självkänsla och av att tolka så gav den här filmen en rejäl skjuts för henne i karriären. Kathy Bates, en tidigare stor skådespelerska ger inte så mycket utrymme i den här filmen utan hon är mest i bakgrunden som Mikes privata lärare.

Filmen spelades in på en budget på knappt 30 miljoner dollar och inkasserade över tre hundra dollar. Dessutom är den här filmen den första filmen genom tiderna att inkassera 200 miljoner dollar med ett enbart en topp-lönad skådespelare i samband med marknadsföringen. Skådespelarmässigt och storyn var det här filmen vann på för stundtals genom filmen börjar den tappa fokus på det väsentliga innan filmens berättelse återvänder till det normala.

READ ALSO:  The Prisoner (1967–1968)

Jag tycker verkligen om den här filmen och på ett sätt ångrar jag lite att jag inte har sett den här filmen tidigare. Om man inte har sett den här borde man göra det. Den är både inspirerande och underhållande. man ska verkligen se den här filmen om man önskar en Feel-good känsla.

betyg 4 av 5

 

 

 

 

 

 

Don`t copy text!
%d bloggers like this: