Capote (2005)

Capote (2005)

Titel: Capote

År: 2005

Genre:  Biografi, Drama, kriminalare

Längd:  116 min

Regissör: Bennett Miller

Skådespelare: Philip Seymour Hoffman,Clifton Collins Jr.,Catherine Keener

imdb_46x22 7,4/10

När författaren, Truman Capote, läser i en tidning om det brutala morden på en familj i Kansas bestämmer han sig för att skriva en bok om det. När han börjar sin research blir han så upptagen av mördarna och fascinerad av själva morden så att han börjar skriva ner all information han kommer åt.

OSCARSBELÖNAD INSATS I EN LÅG TEMPO FILM

Med den här filmen bevisar Philip Seymour Hoffnan vilken talang han har och hur självsäker han gör en av sina bästa roller. Dock så var inte handlingen så intressant så det var i större grad, bara Philip Seymour Hoffmans insats som lyfte upp den häriflmen och skapade intresset hela vägen ut. Det finns mycket att hämta från. Den här filmen.

Tyvärr så var Philip Seymour Hoffman en av de skådespelare som fanns i Hollywood och hade inte lika framträdande roll som de flesta av de etablerade skådespelarna. Det är väldigt synd och eftersom han inte var så väldigt aktiv med bara någon enstaka film om året så blev det inte så jätte många produktioner. Däremot hans insats i den är filmen som Truman Capote är värd den Oscar han fick under Oscarsgalan för tio år sedan. Den skildrar någonting från en tid då Capote’s sexualitet hade stor betydelse för den här filmen och det genomsyras på ett tydligt sätt genom hela filmen.

READ ALSO:  Babylon (2022) - Official Trailer #2

Det finns så mycket under den här filmen att hämta såsom skådespelarnas insats. Man skulle kunna snacka om de övriga skådespelarna men det är däremot PHS som dominerat i den här filmen och gör det med sådan finess och briljans. Dock känns den undantryckt från filmvärlden även om den är välgjord och intressant berättad. Philip Seymour Hoffman var 30 gånger belönad och prisad för sin insats i den här filmen. Det sättet han ger liv den här karaktären skiljer honom markant från det man tidigare har sett i hans filmer. Han ger en förtröstan som fyller ut karaktären, skapar en dynamik och ger det en kontrast till filmens övriga karaktärer. Dessutom är det Philip Seymour Hoffmans dödsdag idag, han dog av en överdos den 2 februari 2014.

READ ALSO:  The Prisoner (1967–1968)

Dock så är det ett briljant performance som dominerar i större delen av filmen. Karaktären och skådespelaren känns drivande och stark men i övrigt faller filmen väldigt platt och blir stundtals tråkig och handfattigt. Det blir svårtolkat och konstruerad i regin.  Ljudbearbetningen är väldigt stark och varierar i kvalitet. Det är dock lågt tempo och med en speltid på två timmar så går de relativt sakta fram. Kinematografin känns väldigt precis och förenklad, det finns inga nya vinklar i scenerna som förebygger dynamik till scenerna.

Dessutom finns det ett intressant inslag av Harper Lee, som vid det här tillfället skrev den berömda To Kill A Mockingbird. Det hade även varit intressant att följa hennes resa också i en annan film och se om det fanns någon parallell handling mellan dessa två författare.

READ ALSO:  Jack Ryan (2018-): Season 3 - Official Trailer #2

Man kan se att den försöker vara historiskt korrekt i och med att det är en biografi och baserad på en verklighetsbaserad bok av författaren själv, som även var manusförfattare till Frukost hos Tiffany, vilket även är intressant. Någonstans i den här filmen känns som att filmskaparna vill förmedla ett poetiskt budskap, för det är ingen intensiv film utan mer om känslor och emotionella handlingar. Detta ämne tas upp väldigt ofta i filmen vilket kanske få den att skilja den från mängden.

Den är definitivt att rekommendera att se den då det är en av de bästa insatserna av skådespelare sedan 1990-talet.

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: