A70-15802.jpg

Titel: Gandhi

År: 1982

Genre: Biografi, Historia, Drama

Längd: 191 min

Regissör: Richard Attenborough

Skådespelare: Ben Kingsley, John Gielgud, Candice Bergen

imdb_46x22 8,1/10

En idealiserad skildring av den indiske folkhjälten Mohandas Karamchand Gandhi. Filmen berättar om Gandhis liv från hans tid i Sydafrika till dess han mördas 30 januari 1948

INSPIRANDE BERÄTTELSE, UTMÄRKT GJORD FILM

Detta är en av de bästa och längsta filmerna jag någonsin har sett. Jag har alltid sagt att britterna är en av de bästa när de gäller film och det här är beviset. Med Richard Attenborough som regissör, blev den här filmen extra underbar. Han var ju också en brittisk skådespelare, så att konsten att uttrycka sig via film, var ju inget nytt för honom. Han var ett geni framför och bakom kameran.

De här filmen må vara tre timmar lång, men jag var fastklistrad framför den hela tiden. Att få följa Gandhis resa från jurist till folkhjälte, är allt för inspirerande. John Briley och Richard Attenborough blev ett utmärkt team tillsammans, båda som enligt mig, är väldigt talangfulla inom filmkonsten. Handling och regi kunde inte varit bättre, för att berätta den heroiska berättelsen om Gandhi.

READ ALSO:  Bird Box Barcelona (2023) - Official Trailer #1

Gällande skådespeleriet, blev jag väldigt förvånad att se Ben Kingsley som Gandhi. Att ha en person spela en karaktär av en annan ras/hudfärg, kan vara farligt. Folk kan bli kränkta om man gör det på helt fel sätt, och t.ex. drar in stereotyper. Men jag tycker att Ben Kingsley gör ett inspirerande och förvånansvärt bra jobb, att spela Gandhi. Jag kan inte prata för personer med indisk bakgrund, men jag tycker verkligen att han lyckades. Han hade Gandhis spirituella tänkande, och hopp för frihet. Vi hade också Candice Bergen, John Gielgud och Martin Sheen i filmen.

Det är en imponerade cast, och enligt mig är de en del av ”eliten” inom skådespeleri, speciellt när filmen spelades in på 80-talet. Jag älskade speciellt statisterna och människorna som hade de mindre rollerna i upploppsscenerna. De gav inlevelse till berättelsen. De var folket som ville bryta bojorna från de brittiska imperiet och finna en ledare, som i detta fallet är det Gandhi.

READ ALSO:  Succession (2018-2023): Season 4 - Featurette: Episode 10

Som sagt är regin helt underbar och imponerade för den tiden, då filmen spelades in. Många har fördomar om kvalitén på filmerna som gjordes innan tjugohundratalet. Denna film motbevisar fördomarna. Detta är inte en film för alla skulle jag säga. Är man mer för moderna effekter och actionpackade scener, så är inte där filmen för dig. Den är lång, och kan vara tråkig om man är en person som inte bryr sig om handling.

Den är inte så fartfylld som de flesta filmerna i dagens moderna samhälle, men den här filmen har en bra berättelse. Enligt mig, är en bra berättelse en av nyckelfaktorerna för att göra en bra film. Vi kan se en teater, utan att den har lika actionpackade effekter som Fast and Furious. Den här filmen i helt het, är väldigt bra. Effekterna och kvalitén, är inte så passade för en person som lever efter dagens filmstandard. Men man blir känslosamt motiverad i Gandhis och hans kamp mot brittiska imperiet. Med ett öppet sinne för konsten, så kan nog vem som helst älska den här filmen.

READ ALSO:  Succession (2018-2023): Season 4 - Featurette: Last Day of Filming

Betyg 5 av 5

 

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
Don`t copy text!
%d bloggers like this: