Hotel Rwanda (2004)

Hotel_Rwanda_movie

Titel: Hotel Rwanda   

År: 2004

Genre: Historisk, Krig, Drama

Längd: 121 min

Regissör: Terry George

Skådespelare: Don Cheadle, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix

imdb_46x22 8,1 /10

“Hotel Rwanda” är en verklighetsbaserad historia som handlar om Paul Rusesabagina, som är Hutu. Han är också chef för lyxhotellet des Mille Collines som ligger i Rwandas huvudstad Kigali. Paul är en mycket inflytelserik person som har personliga relationer både med FN generalen, generalen för Hutuernas armé samt ledaren för Interahamwe (ett Hutubrödraskap vars mål är att utrota alla Tutsier). När folkmorden väl satt igång försöker Paul med alla medel att rädda sig och sina anhöriga och med tiden även alla flyktingar från både Hutu och Tutsie sidan.

TAR UPP EN HEMSK HÄNDELSE, MEN FILMEN I SIG VÄLDIGT BRA

När man pratar om biografier måste man ta upp Hotel Rwanda. En väldigt inspirerande berättelse om en man, som egentligen hade möjligheten att gå ifrån en massaker, men valde att stanna och skydda människor som var på väg att falla offer. Berättelsen i sig är hemsk, och att en sådan sak kan hända i verkligheten gör den här filmen extra känslosam att sitta igenom. Vi som publik får följa den här hotellmanagern, och hans kamp för att rädda som mycket folk som möjligt. Det är inget fel med handlingen och karaktärernas uppbyggnad. Don Cheadles karaktär Paul Rusesabagina kämpar konstant med att både göra det bästa för sin familj, och folket han skyddar. Man märker att han har svårt för att kunna göra båda.

READ ALSO:  The Last of Us (2023) - Featurette: Episode 2

SPOILERS

Det är en scen då några av folket i hotellet, ska få skjuts av FN-soldater till flygplatsen för att fly landet. Inte alla i hotellet får hänga med, men Pauls familj är en av dem som får hänga med. Han har det drastiska valet att följa med sin familj eller stanna kvar och försöka skydda resten som är kvar på hotellet. Han gör såklart det rätta och stannar. Denna scen visar verkligen karaktärens personlighet, och de uppoffringar han fått gå igenom. Allt som allt, extraordinärt manus.

Skådespeleriet i helhet, var väldigt bra. Filmen hade en underbar cast, speciellt med Don Cheadle i framsätet. Jag måste erkänna att det fanns vissa scener med Don Cheadle som inte riktigt höll, såsom när han bryter ihop i sitt rum efter att ha sett liken ute på vägarna. Det är kanske bara jag, men den scenen kunde han gjort bättre. Majoriteten av filmen gjorde han ett bra jobb. Han är en underbar skådespelare och jag tror inte heller att någon annan skulle passat bättre än honom som Paul Rusesabagina.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-) - Preview: Episode 3

Sammanfattar man allting så var det en toppen film. Jag ser inget fel med regin eller scenografin heller. Filmens olika scener går ihop väldigt fint, och man ser också känslorna hos karaktärerna genom kameraarbetet. Enligt mig, så sticker inte riktigt filmen ut konceptmässigt bland andra filmer, för då skulle den vara mer ihågkommen. Jag tycker att den borde vara mer ihågkommen, speciellt vad den är baserad på. Filmen visar berättelsen, om en hjältemodig man som borde vara mer igenkänd.

Rekommenderar filmen stort, man sugs in och blir väldigt engagerad i handlingen.

betyg 4 av 5

 

Don`t copy text!
%d bloggers like this: