the butlerTitel: The Butler

År: 2013

Genre: Biografi, Drama,

Längd: 132 min

Regissör:  Lee Daniels

Skådespelare:  Forrest Whittaker, Oprah Winfrey,

imdb_46x227,1/10

 

En verklighetsinspirerad historia av Oscarnominerade Lee Daniels med en stjärnspäckad skådespelarensemble. Du ser ingenting, du hör ingenting – du ska bara tjäna. Med de ledorden började Cecil Gaines, sin långa trogna bana i Vita Huset. Mellan åren 1952-1986 arbetade han som butler för inte mindre än 7 presidenter. Från maktens innersta rum bevittnade han många av de stora och dramatiska historiska händelserna i världs- och segregationspolitiken.

ETABLERAD CAST OCH SNABBSPOLAD VERKLIGHET

Lee Daniels The Butler tar fram en tydlig distans om hur det kan vara att vara med i rampljuset men ändå blir trakasserad eller illa behandlad. Den tar upp den verklighetsbaserade berättelsen gällande om butlern som var aktiv i Vita huset under trettio år. Den har regissörens namn före filmtiteln mest för att en stumfilm med samma namn inte ska kunna skapa förvirring. Den kan dock stundtals ett par gånger förmedla en stark känsla av att den är långsam, däremot tycker jag tvärtom. Det är visserligen ett lågt tempo men efter några minuter in i filmen så blir huvudkaraktären Cecil Gaines (Forrest Whittaker) far skjuten i samband med en bomullsodling.

READ ALSO:  Renfield (2023) - Official Featurette

Här skildras det på ett tydligt sätt hur de färgade har blivit så illa behandlad men på senare tid återvunnit respekten. Gloria Gaines (Oprah Winfrey) är passar helt okej som skådespelerska även om jag fortfarande ser henne som en programledare på en talk-show. Hon gör ändå en trovärdig insats som imponerar. Även om den här filmen i större grad utspelar sig inom vita huset och Washington så är det mest fokus på familjens dramatiska situation. Hur de försöker återvinna sin makt tillbaka till samhället och hur vita ser ner på dem för de har en annan hudfärg. På det viset är det en film som engagerar och förgyller underhållning med fina insatser, men mest för att den tar upp ett sådan betydelsefullt ämne. Robin Williams är också en favorit, men tyvärr så är han med i en bråkdel av den här filmen, mest som president. Cuba Gooding och Forrest Whittaker är nog filmens starkaste kandidater.Filmen skildrar Butlerns karriär innan han pensionerade sig.

READ ALSO:  Sweet Tooth (2021-): Season 2 - Official Teaser Trailer

Den har dock tydliga misstag som får den att tappa den önskande kvalitén. Även om det finns många etablerade skådespelare medverkande så förgyller dem inte filmen i sin helhet. Det här är ingen biografisk film, det är en film som är baserad på en verklighetsbaserad händelse och de har ändrat namnet därefter. Det finns några element som förkovrar filmen och det är just skådespeleriet. Handlingen börjar hyfsat intressant men eskalerar snabbt då de försöker dölja sanningen bakom berättelsen med att hitta på egna historier. Med den metoden blir det inte som att filmen försöker göra den äkta utan att den är löst baserad på vad som hände i verkligheten.

Eftersom det har varit kontroversiellt i år med hur de mörkhyade skådespelarna inte har fått en Oscarsnominering för sina insatser från föregående år, platsar den här filmen i den kategorin. Ingen av dessa högt etablerade skådespelare har fått ens en nominering för sina insatser. Förutom BAFTA Film award men förutom det så är det ingen skillnad. Forrest Whittaker borde likväl förtjänat en nominering av något slag. Men Oprah Winfrey fick en nominering som bästa kvinnliga biroll. Tycker man om politiska och familje-draman så är den att rekommendera.

READ ALSO:  The Amazing Story Behind Netflix Docuseries 'Chimp Empire'

 

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5
If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: