Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

bvs

Skriv en bildtext

 

 Titel: Batman v Superman: Dawn of Justice

År: 2016

Genre: Action, Fantasy, Äventyr

Längd:  151  min

Regissör: Zack Snyder

Skådespelare: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot

imdb_46x227.8/10

Av rädsla för vad en gudalik superhjältes ohämmade krafter kan leda till tar sig Gothams egen brottsbekämpare an Metroplis högaktade hjälte. Samtidigt frågar sig världen vilken hjälte de faktiskt behöver, för medan Superman och Batman strider mot varandra uppstår ett nytt hot, ett hot större än något mänskligheten tidigare skådat.

SÅ MYCKET FÖR INGENTING…

Precis som Star Wars: The Force Awakens så är den här filmen också väldigt hypad vilket gör att förväntningar ökas allt eftersom och när man väl har sett resultatet efter ett par års väntan, så är det ingenting mer än vad man kunde ha förväntat sig.

Känner man tidigare till Zack Snyders filmer och dess verk han har gjort, så vet man ungefär innan filmen börjar vilken typ av filmen man kan förvänta sig att se inne i biografen. Och har man sett Man of Steel så är det här utan tvekan en direkt uppföljare till den filmen då majoriteten handlar om just Superman. Här fungerar Bruce Wayne/ Batman (Ben Affleck) som en bifigur och håller sig mest i bakgrunden. Till en början så får man små tillbaka blick till vad som har hänt med dessa karaktärer innan filmen började och man får även en inblick in hur Batman kommer i kontakt med Superman. Man blir faktiskt introducerad om att Bruce och Clark inte skulle känna varandra till en början men vid den så kallade episka fajten så nämner de varandra vid namn, vilket känns så här i efterhand ologiskt och lite kryptiskt till hur de har framfört det i manusväg.

READ ALSO:  Succession (2018-): Season 4 - Official Teaser Trailer #2

Zack Snyder har alltid det visuella bakom sig, det är en snygg teknisk superhjälte film med riktigt många Sci-fi element och Superman har en framträdande roll i den här efterlängtade filmen. Det är snyggt foto, stundtals extraordinära specialeffekter och riktigt bra ljudarbete bakom men det känns ändå att det är något som fattas.

Till skillnad från Man of Steel, så är Bruce, Alfred och Diana det nya tillägget i den här filmen. Och trots att det är en stark visuell film så förlorar den på manuset. Ben Affleck gör så gott han kan men det finns ingen känsla bakom honom som karaktär, han känns mest som en skådis som avläser alla sina repliker. Dock så imponerar han i vissa scener, men i så fall gör han det som den mörkklädde riddaren som ska försöka försvara Gotham.

READ ALSO:  Black Panther: Wakanda Forever (2022) - Official Featurette: Underwater scenes

Henry Cavill gör ett bättre jobb än Affleck att övertyga. Det han gjorde i sin förra Superman film får konsekvenser i den här filmen och tyvärr speglar trailer falska förhoppningar, då den känns mer sofistikerat och mer djup än vad det blev till slutresultat. Dessutom finns det flera scener som känns hastigt gjorda och kan vara svåra att tolka men det lyckas klarna upp vid slutet även om det återstår ett par frågetecken.

Gällande Eisenberg, så har han gjort roller som har framför honom som trogen till sin karaktär och den här insatsen känns obevekligen. Han är som en sämre variant av antigen The Riddler eller the Jokern, men om de hade Batmans ärkefiender då hade det varit en mindre chans till monster på slutet och det hade inte varit ett övermäktigt och utdragen sista akt, som faktiskt slutade som man nästan kunde förvänta sig. Det framkommer faktiskt på i sista striden med Doomsday att Clark Kent har dött av kryptonit och är begraven av sina vänner och regeringen framställer honom som en soldat för det amerikanska försvaret. I sista bilden så lyfts jorden från Supermans kista för att väcka frågor.

READ ALSO:  To Leslie (2022)

Det var inte som jag hoppades på men det var en underhållning och små överraskningar, som att Batman är en massmördare. Men förhoppningsvis så är Suicide Squad så mycket bättre…

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: