Groundhog Day

Titel: Groundhog Day

År: 1993

Genre:  Komedi, Fantasy, Romantik

Längd: 101 min

Regissör: Harold Ramis

Skådespelare:  Billy Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott

imdb_46x228,1/10

Phil Connors (Bill Murray) är en självcentrerad tv-meteorolog med smak för sarkasm. Måndagen den 2 februari är han i den lilla staden Punxsutawney för att spela in ett reportage från Groundhog Day, en årlig stadsfest tillägnad ett skogsmurmeldjur som sägs förutspå när våren kommer. Eftersom han avskyr staden vill han ta sig därifrån så fort han är klar med tv-inslaget, men en snöstorm tvingar honom att övernatta där.

När han vaknar nästa morgon gör han den märkliga upptäckten att det är måndagen den 2 februari igen! Han har på något sätt fastnat i tiden och tvingas uppleva denna måndag om och om igen. Efterhand upptäcker han att han kan göra precis vad som faller honom in utan att bry sig om konsekvenserna, eftersom dagen börjar om nästa dag och ingen vet vad han gjorde dagen före.

Större delen av filmen handlar om att den här meteorologen Phil (Bill Murray) ska avgöra hur lång vintern blir tack vare ett murmeldjur. Enkel handling till sin början men när han vaknar upp igen nästa morgon repeteras allting igen. Även om han försöker ta livet av sig återvänder han till samma motell igen.

READ ALSO:  Succession (2018-2023): Season 4 - Preview: Episode 10

Billy Murray, känns inte så där väldigt omtyckt i Hollywood. Hade han varit det hade han garanterat producerat fler filmer och var mer aktiv. Däremot var det nog Ghostbusters – filmerna som faktiskt räddade hans karriär och gjorde honom känd. Och lite av hans personlighet speglas i den här. Även Harold Remi, som var en av de fyra spökjägaren står för regin i den här klassiska filmen. Det är en speciell film då de har en utgångspunkt där de har varierat det narrativa. Här har Harold Remi gjort ett kanonjobb utan att samma repeterande sak blir tråkigt och enformigt, det är bra klippt och bra skådespeleri men främst är det manuset som den här filmen vinner på. Trots att det är tjugotre år sedan den producerades så känns den fortfarande intressant och funkar utmärkt som komedi eller romantisk komedi.

Andie MacDowell, som för mig är rätt okänd skådespelerska gör filmen trovärdig, då hennes roll ska speglas av det Phil gör. Hon är riktigt charmig som Rita och både hon och Billy har en fin charmig kemi mellan varandra som gör det roligt och underhållande.

READ ALSO:  Shazam!: Fury of the Gods (2023)

Chris Elliot, som har dykt upp i flera tidigare och senare komedier är knappast okänd. Han är nog mest känd för att ha spelat Lilys knäppa pappa i How I Met Your Mother. Men här har han mer seriös roll även om Larry har några repliker som ska få honom att se rolig ut.

Så det är säkert väldigt många som känner till den här filmen som Måndag hela veckan men Groundhog Day känns bättre och oftast så är ju de flesta originaltitlarna bättre än de svenska översatta titlarna. Den svenska titeln avslöjar faktiskt vad den här filmen kan handla om och det kan förstöra nöjet för tittaren. Det är faktiskt en av de bättre komedier och som jag har påpekat i tidigare recensioner så var filmer mer välproducerat innan milleniet, det fanns en starkare berättarkraft och det handlade kanske inte enbart om att få en stor inkomst per producerade film.

READ ALSO:  The Idol (2023) - Official Trailer

För den som är intresserad för en nyskapande i klassikerkategorin och ha ett par timmars underhållning framför sig så finns det faktiskt på den svenska versionen av Netflix. Den finns säkert på andra ställen där man kan hitta den. Trots att den är gammal, lite förutsägbar så imponerar den otroligt med berättarkomponenterna vilket gör den sevärd och omtyckt. Så den är definitivt en komedi man kan välja att se.

Och för den som inte visste är det här en riktig tradition i USA och Kana den 2 februari.

betyg 4 av 5

 

 

 

 

 

 

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
Don`t copy text!
%d bloggers like this: