image

Francis Ford Coppola gästar Stockholms internationella filmfestival.
Årets Stockholm Lifetime Achievement Award tilldelas Francis Ford Coppola
.
image

Den legendariske filmskaparen besöker för första gången Sverige i samband med Stockholms internationella filmfestival i november. Där kommer han möta den svenska publiken och personligen ta emot den prestigefulla Bronshästen.

In my lifetime, I’ve never had the pleasure to visit Sweden and its capital Stockholm – which I’ve always wanted, säger Coppola inför sitt första Sverigebesök, då han förutom att ta emot Bronshästen även kommer möta den svenska publiken i samband med en specialvisning av en av  hans mest älskade filmer.
– När festivalen grundades för 27 år sedan gjorde vi en önskelista över regissörer vi drömde om att få presentera. Överst på den listan var Francis Ford Coppola. Att nu få välkomna filmens gudfader till Stockholm är en dröm som har förverkligats, säger Git Scheynius, Festivalchef.

READ ALSO:  Oppenheimer (2023) - Official Featurette #1

Motivering: Årets vinnare av Lifetime Achievement Award är en av vår tids främsta regissörer. Hans filmer fångar tid och rum med perfekt autenticitet men är samtidigt lika relevanta idag. Från Don Corleones episka och korrupta familjeföretag, genom övervak-ningssamhällets snåriga terräng till västvärldens apokalyptiska krig har hans profetiska bildspråk och kraftfulla berättelser definierat filmen i generationer.
image

Tillsammans utgör de ett gemensamt språk som för alltid kommer vara en källa för inspiration för filmälskare världen över. 2016 års Stockholm Lifetime Achievement Award går till Francis Ford Coppola. Francis Ford Coppola, född 7 april 1939, är en av vår tids mest inflytelserika och innovativa filmskapare. 1970 tilldelades han sin första Oscar för bästa originalmanus till filmen Patton – Pansargeneralen. Gudfadern från 1972 vann tre Oscars och med uppföljaren, Gudfadern II, vann Coppola bland annat Oscars för bästa regi, bästa produktion och bästa manus.

READ ALSO:  The Witcher (2019-): Season 3 - Official Trailer #2

Totalt har han vunnit fem Oscars, fyra Golden Globes och två Guldpalmer med filmer som Avlyssningen (1974), Apocalypse (1979) samt den sista delen i maffiatrilogin, Gudfadern III (1990). Som manusförfattare, regissör, producent och filmisk pionjär har Francis Ford Coppolas verk format den nutida amerikanska filmkonsten i grunden. Stockholm Lifetime Achievement Award tilldelas en inom film verksam person vars livsverk Stockholms filmfestival vill belysa och hedra. Det prestigefyllda priset i form av den 7,3 kilo tunga Bronshästen – världens tyngsta filmpris – är en parafras på den svenska dalahästen och är skapad av formgivaren Fredrik Swärd. Priset har tidigare tilldelats storheter som David Cronenberg, David Lynch, Lauren Bacall, Wong Kar-wai och Claire Denis.

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support.
READ ALSO:  Transformers: Rise of the Beasts (2023) - Official Final Trailer
Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
Don`t copy text!
%d bloggers like this: