The Man Who Knew Infinity (2015)

The_Man_Who_Knew_Infinity_(film)

Titel: The Man Who Knew Infinity

År: 2015

Genre: Biografi, Drama

Längd: 108 min

Regissör: Matt Brown

Skådespelare: Dev Patel, Jeremy Irons, Malcolm Sinclair

img_0361-17,5/10

Efter en simpel uppväxt i Madras, Indien, ska äntligen unge Srinivasa Ramanujan visa världen sina matematiska talanger. Han reser till Cambridges Universitet med hopp att bli publicerad, men blir snabbt bemött av hinder i hans väg, bland annat första kriget. Det är en inspirerande om en ung man som kom från inget, och blev en legend i matematikens värld.

INSPIRERANDE OCH FÖRVÅNANSVÄRT BRA

VARNING KAN INNEHÅLLA SPOILERS!

Denna film var jag inte beredd på att vara så bra, som den var. Detta är ett gott exempel på att man inte ska döma något/någon för omslaget. Har alltid varit en person som föraktar allting som har ett mattetal i sig, och direkt när jag fick veta om berättelsen, blev jag snabbt oengagerad att se filmen. Men jag tog mig igenom dem här tankarna och försökte se den här filmen med så öppna ögon som möjligt.

READ ALSO:  Succession (2018-): Season 4 - Official Teaser Trailer #2

Om man ska börja med själva manuset så är det en berättelsen som de flesta kan relatera till. En ”underdog” berättelse om en person som vill nå sina drömmar. Man glömmer snabbt bort att det handlar om matematik – och man fokuserar på den större bilden. Man får se huvudkaraktärens enkla bakgrund, och kämpar glöden han har. Man relaterar och bryr sig om karaktären – speciellt när han möter sina motgångar borta i England. Utmärkt skrivet av Matt Brown, hans regi gick hand i hand med hans manus. Man kan känna att han hade en version – som han följde till punkt och prickat. Det var inte allt för utstickande regi, har sett bättre regi och jag fokuserade mest på den underbara berättelsen. Vilket enligt mig, är det viktigaste med film. Berättelsen är a-och-o, och Matt Brown satte den på spiken.

Om man går in på skådespeleriet, så fanns ingen andra som kunde gjort bättre. Nu på äldre dagar, är Jeremy Irons – den perfekta mentors-karaktären. Man får se hans karaktärs ledande sida, och hans inre sidan. Han är både tuff och svag – vilket ger karaktärens den mänskliga tonen som den behöver. Dev Patel gjorde också ett utmärkt jobb ifrån sig. För att vara så mycket yngre än Irons – och sakna lika mycket erfarenhet, så tog Patel över scenen flera gånger. Man märkte att han kunde manipulera scenerna efter hur han kände. I de mest hemska och intensiva scener, kan man se i hans ögon att han är en tickande bomb som bara väntar om att explodera. Detta visar både hur professionell skådespelare han är. Hans skådespeleri var inte den mest fel fri, men den är ett gott exempel på att han kommer gå långt. Resten av cast:en – gjorde också grymt i från sig. Det var inte de mest visande i form att man la mycket fokus på dem – som tittare. Jeremy Irons och Dev Patel, låg mitt fokus på – tack vare att det var de vi fick lära känna bäst.

READ ALSO:  The Last of Us (2023) - Featurette: Episode 2

Jag har aldrig varit så bra på att döma – foto- och scenografi arbetet, men i den här filmen gick de också hand i hand. Enligt mig, gjorde de en perfekt rekonstruktion av hur de såg ut på tidigt 1900-talet (Första världskriget) – och foto visste precis vilka vinklar som behövdes för att ge bäst inverkan.

Om man ska summera – är den enligt mig näst intill perfekt film, inom sin genre. De ”fel” som finns i, märker man näst intill inte – tack var berättelse. Allting handlar om hur mycket man fastnar i handling och karaktärerna. Den kanske faller inte på allas smaklökar, men den är värd att ge en chans iallafall – speciellt i en biosalong.

READ ALSO:  What's On HBO Max In February 2023

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: