Deepwater Horizon (2016)

Titel: Deepwater Horizon

År: 2016

Genre:  Biography | Drama |Thriller |

Längd: 107 min

Regissör:  Peter Berg

Skådespelare:   Mark Wahlberg, Kate Hudson, Kurt Russell

img_03617.5/10

Baserad på den sanna historien om katastrofen ombord på oljeriggen Deepwater Horizon som ledde till att 4,9 miljoner tunnor olja läckte ut i den Mexikanska golfen.

MEDIOKER KATASTROFFILM SOM LEVERERAR I SLUTET

Abstinensen berörande Hollywood filmatiserar verklighetsbaserade händelser är garanterat sedan länge ett faktum och det märks tydligt i den här filmen. Peter Berg försöker redan från början etablera vilka dessa karaktärer är och vad de har att förlora.

 Gina Rodriguez , som spelar mot Wahlberg.  Karaktären som Mark spelar – Mike Williams känns stundtals ignorant och frånvarande större delen av filmen. Han blir senare i filmen gestaltat som någon slags hjälte vilket han hade varit, om han valde att kontrollera händelserna ombord tidigare istället för att knacka och umgås med sin fru som verkade ha mest tråkigt. Hade han reagerat tidigare hade det kanske blivit trovärdigt då han stannade kvar på oljeriggen och fick sina knullbara vinklar tillsammans med regissören.

READ ALSO:  Succession (2018-): Season 4 - Official Teaser Trailer #2

Den bygger skickligt upp där vi som publik matas med information och fakta som sedan används som en antiklimax i slutet. Själva introduktionen av karaktärerna och effekterna av katastrofen kanske börjar tre kvar in i filmen, och det är faktiskt då det börjar bli intressant. Förutom den fysiska faktorn som anspelas som antagonisten i den här självförklarande katastroffilmen där en oljerigg faktiskt sprängs, så anspelas det på hur flera rika chefer som låg bakom katastrofen, i eftertexterna där enskilda karaktärer figureras med de verklighetsbaserade människorna och de som faktiskt dog på oljeriggen, på grund av blinda chefer. Det framkommer även att dessa chefer blev åtalad men blev som sent som 2015, friade från dessa anklagelser. Förutom den mänskliga faktorn och den girighet som cheferna blir anklagad för är det en retroaktiv film som bygger på verkliga händelser och som visar hur korrupt systemet är och hur det har för sina för- och nackdelar.

READ ALSO:  Black Panther: Wakanda Forever (2022) - Official Featurette: Underwater scenes

Förutom att Gina Rodriguez, den som spelar den enda kvinnliga rollen ombord på oljeriggen, känns lite of the case i den här rollen. Man vet inte riktigt hur hennes position till de andra karaktärerna är förrän slutet men däremot är det ännu mer tydligt vilken roll Mark Wahlberg som Mike Williams har. Han snackar med alla och alla känner honom och respekterar honom mer än  själva chefen, Mr Jimmy (Kurt Russell), vilket i efterhand känns mer än absurt. De kunde ha varierat könet på karaktärerna, även om det kanske enbart var en kvinna ombord, så kunde de i alla fall ha fler av det motsatta könet ombord för att skapa en nyanserat infallsvinkel istället för att köra med generella åsikter och bygga enbart på fakta.

READ ALSO:  Ted Lasso (2020-): Season 2

Efter filmen känner jag mig delvis splittrad då det här är precis som Sully (2016) och Everest (2015) där man anspelar på att männen tar plats utanför hemmen och låta kvinnorna vara hemma med barnen och oroa sig.  Huruvida om det är fel eller inte, tänker jag inte nämna, men det är någonting vi har redan sett förut, så hade det varit värt kanske med en förnyelse.

Jag ville verkligen tycka om den här, det kände jag i alla fall från första trailer releasen. Men den lämnar ett tomrum efter sig där man kan ifrågasätta sig själv som publik om den verkligen var värd pengarna då den fallerar i klyschor. Dock jag gillade sista delen väldigt mycket och den levde delvis upp till mina förväntningar.

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

ENG_DEEPWATER HORIZON

Don`t copy text!
%d bloggers like this: