Eyes Wide Shut (1999)

p23544_p_v8_ae

Titel: Eyes Wide Shut

År: 1999

Genre: Drama, Mysterium, Thriller

Längd: 159 min

Regissör: Stanley Kubrick

Skådespelare: Tom Cruise, Nicole Kidman, Todd Field

 imdb_46x22 7,3/10

En ödesdiger vinternatt i New York ger sig Dr William “Bill” Harford ut på en erotisk utflykt som kan komma att hota hans äktenskap. En utflykt där han även riskerar att bli inblandad i en obehaglig mordhistoria. Allt detta till följd av att hans fru bekänt att hon vid ett tillfälle åtrått en annan man. Berättelsen sveper över känslor som tvivel, rädsla, självinsikt och försoning.

UNDERHÅLLANDE FÖRVIRRANDE

Detta är en av Stanley Kubricks mest förvirrande filmer. Filmen hade premiär år 1999, var Stanley Kubricks sista film. Han var känd för sina visuella, samtidigt undermedvetna premiss som han försökte föra vidare igenom sina filmer. Min tolkning av den här filmen, är att Stanley går på ämnet kärlek och sexualitet. Finns det någon gräns? Vad är i så fall gränsen mellan kärlek och sex?

READ ALSO:  Transformers: Rise of the Beasts (2023) - Official Trailer

Av alla de filmer av Stanley Kubrick jag har sett, har jag aldrig stött på en som har så dåligt manus. Det handlar mer om hur mycket man förstår av det han försöker säga. Hans berättande är en blandning av alla viktiga element inom filmproduktion. Kameran och berättelsen kompletterar varandra, alltså det visuella och subtila budskapen.

Dock för mig, var denna en av hans mest luddiga filmer – med en premiss och klimax som kändes förvirrande. Även om man tror att det går bra för karaktären, så säger dialogen motsatsen och vice versa.  Filmen var absolut inte dålig – dock bara svårt att förstå Stanley Kubrick som han själv. Hur som helst så gillar jag manuset och konceptet, men däremot ska man försöka hålla sig till sin egna tolkning, istället för att försöka förstå vad Stanley ville få fram. Att förstå Stanley Kubrick är en hjärngympa som man helst ska undvika.

READ ALSO:  Guardians of the Galaxy: Volume 3 (2023) - Official Trailer

Gällande skådespeleriet, skulle jag säga att det inte var allt för speciellt. Den var bra och drog ingen fokus från berättelsen, dock ingen Oscar-vinnare för min smak. Tom Cruise och Nicole Kidman, är briljanta skådespelare men jag har sett båda ha mer minnesvärda filmer. Det kan bero på förvirringen av manuset, men vem vet. Resten av produktion, är det också medelmåttigt. Eyes Wide Shut har de typiska Stanley Kubrick fingeravtrycken över hela sig. Det märks att han hade en teknik att skildra sina berättelser, och han behöll den tekniken genom alla sina filmer.

Det är en väldigt unik och konstnärlig teknik som fungerade vissa gånger briljant, och vissa inte. Hans filmer håller fortfarande standarden för en bra film – dock om han ville få fram sina undermedvetna symboliken bättre, skulle han behövt modifiera sitt sätt att jobba med vissa av hans projekt.

READ ALSO:  The Last of Us (2023) - Official Trailer

Jag pratar mest om denna film. Stanley är en ikon inom film och kommer alltid vara det. Det är hans unika och förvirrande sätt att jobba som drar oss in som konsumenter av film. Det kommer alltid vara en hjärngympa att förstå den mystiska mannen som Stanley Kubrick. Film är konst, och i slutet av dagen så finns det ingen bättre tolkning än den man själv väljer att ha.

Denna film är inte en av mina favoriter. Men jag tycker fortfarande att den är värt att se, i alla fall för de som är ett fan av hans tidigare verk.

Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: