Full Metal Jacket (1987)

full_metal_jacket_poster

Titel: Full Metal Jacket

År: 1987

Genre: Drama | War |

Längd: 116 min

Regissör: Stanley Kubrick

Skådespelare: Matthew Modine, R. Lee Ermey, Vincent D’Onofrio

imdb_46x22 8,3/10

En berättelse om Vietnamkriget och om den omänskliga process som förvandlar människor till tränade mördare. Joker, Animal Mother, Gomer Eightball, Cowboy och många fler, hamnar i ett helvete till militärläger, förnedrade av en högljudd D.I. Rå action, en kompromisslös story som tar oss från den grundläggande träningen till den mardrömslika krigsföringen i Hue City.

SKRÄMMANDE OCH FÖRVÅNATS ROLIGT

Detta är en personlig favorit för mig. För vissa är det bara en typisk krigsfilm, medan för andra är detta en spegling av det mänskliga sinnet. Stanley Kubrick hade en konstnärlig teknik att berätta sina historier. Detta är en av de filmer som den tekniken passade allra bäst. Försöka berätta så mycket man kan visuellt och utveckla med dialog. Manuset till den här filmen är fenomenalt. Precis som hans tidigare film Dr. Strangelove innehåller den här filmen mycket satir och visa den ”galna” sidan av krig. Dock så är den här mycket mer seriös i hur den utspelar sig. Man blir mer skräckslagen än underhållen i den här filmen. Man får följa dem här männen som blir indragna i Vietnamkriget och vi får se deras skräckinjagande transformation från män till soldater. Vi får följa bit för bit, hur deras mänsklighet tas bort och blir ersatt med kallblodighet och hämnd. Det är en hemsk berättelse, men också ett väldigt bra manus. Jag kunde inte heller se någon annan regissera en bättre film, än Stanley Kubrick han själv.

READ ALSO:  The Patient (2022)

När det kommer till skådespelarna så gjorde alla ett imponerade jobb. Med många fysiska och psykiskt ansträngande scener, så kan jag tänka mig att de inte behövde låtsats allt för mycket. Alla skådespelare i den här filmen, hjälpte till att berätta den här hemska berättelsen och de förstärkte realismen gällande hela scenariot. Man känner för karaktären och får förståelse för deras hemska handlingar, samtidigt som man blir äcklad av dem. Krig är varken en bra eller vacker sak, och det visar verkligen den här filmen.

Gällande de andra sakerna, såsom scenografi, ljud etc. Så gick allt ihop så himla bra. Alla detaljer är så imponerande bra gjort. Allt från det stora krigsfältet till de små men kraftiga ljuden av skot som visslar förbi örat. Det känns som ett riktigt krig och vi i publiken är delaktiga i den på avstånd. Det finns delar som är lite klyschiga, men det är mest tack vare alla eftergånger som vi dagenssamhälle redan har sett före. Man får gå in i filmen med ett öppet sinne och förståelse. Det är inte den mest originella krigsfilmen, men det är den mest skrämmande och den som gav mest inverkan för mig. Det är också den mest realistiska för mig, då det finns flera i samma kategorier som enbart fokuseras på den ”coola” och ”actionpackade” sidan av krig. I den här får vi indirekt se mänsklig och personlighet, och vad som händer om man plockar bort det får en person. En otroligt bra film som är absolut värd att se. Det finns mycket att prata om gällande den, men det finns inget bättre sätt att få insikt på den här filmen, än att se den.

READ ALSO:  What's On HBO Max In February 2023

För mig, är det en av Stanley Kubricks bästa verk och jag rekommenderar den här filmen stort.

Betyg 5 av 5

 

Don`t copy text!
%d bloggers like this: