Michael Clayton (2007)

m clayton.jpg
Titel:
Michael Clayton

År: 2007

Genre: Drama, Kriminalare, Thriller

Längd: 119 min

Regissör: Tony Gilroy

Skådespelare: George Clooney, Tilda Swinton, Tom Wilkinson

imdb_46x22 7,3/10

En advokatbyrå ger i sin “fixer” för att avhjälpa situationen efter en advokat har en uppdelning samtidigt som det utgör ett kemiföretag som han vet är skyldig i en flera miljarder dollar grupptalan.

                 EN VÄLGJORD DEBUT

Den här filmen har dykt upp emellanåt för mig med varierande mellanrum. Att det faktiskt var en debut refuserar den här filmen med fördjupande element som man inte trodde i början av filmen.George Clooney och Tilda Swinton gör ovanligt bra roller, något som Swinton senare blev prisad för.

En annan del som förvånade mig var hur väl komprimerade scener den hade. Med sin tydlighet förankrades karaktärerna till manuset och skapade en välgrundad trovärdighet som följdes åt mot slutet. Redan från början bryter mot den vanliga normerna som man brukar få se i en film producerad av ett Hollywood bolag. Här finns inte den vanliga kärlekshistorien som många suktar efter eller föraktar då det har berättats sedan tidigare.

READ ALSO:  The Super Mario Bros. Movie (2023) - Official Smash Teaser Trailer

George Clooney fick av självklara skäl, kritik mot sin insats i Batman filmen som han medverkade i under 1990-talet. Därefter gjorde han Ocean-trilogin, som där eliten av skådespelare medverkar, som blev en succé. Han vann en Oscar för sin roll i Syriana (2005) och som medproducent för Argo (2012) men däremot vann han inte för sin insats för den här rollen. Och av de få filmer jag har sett så är det faktiskt en av de få självklaraste rolltolkning som Clooney har gestaltat.

Tilda Swinton, hon som är mest igenkänd från första filmen av Narnia som den Vita Häxan, utstrålar ett annat förtroende i jämförelse med George Clooney.Hon har en av en vinst respektive nominering när det kommer till Oscarsstatyetten. Hon har även en tydlig karaktär och ett motstånd som är svår att genomskåda.

READ ALSO:  What's On DisneyPlus In February 2023

Tom Wilkinson, mannen som försökte att förstöra Bruce Wayne i Nolans Batman-trilogi, visar faktiskt en helt annan sida av sin talang. Trots att Wilkinson var ungefär sextio när filmen spelades in, så har de flesta rollerna han har medverkat i, blivit främst uppmärksammad på senare tid. Han gör en gedigen rolltolkning.

Det ironiska är att Denzel Washington nekade till en roll i filmen enbart för att han inte ville arbeta med en debuterande regissör. Och Clooney gjorde liknande uttalande, dock så tror jag att Clooney hade presterat bättre än Denzel.

Tony Gilroy har skapat en film som är tyvärr lite för underskattad och inte värderat till den nivå som den faktiskt förtjänar. Den har värdefulla intriger och top-noch spänning som inte går att undkomma. Jag skulle varmt rekommendera denna film, främst för manuset och kinematografin men även hur karaktärerna gestaltas av dessa duktiga skådespelare.

READ ALSO:  Ted Lasso (2020-): Season 2

betyg 4 av 5

michael-clayton_eng-review

Don`t copy text!
%d bloggers like this: