Harry Potter and the Sorcere’s Stone (2001)

Titel: Harry Potter and the Sorcere’s Stone

År: 2001

Genre: Adventure | Drama |Fantasy|

Längd: 152 min

Regissör: Chris Columbus

Skådespelare:
Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint


Harry Potter och De vises sten (2001) on IMDb7.3/10

Det är nu det börjar. Det är nu hela historien, börjar sin resa med en okänd liten pojke. Men plötsligt ändrar allting när pojkens föräldrar blir torterad till döds av den onde Voldemort. Harry blir adopterad av hans morbror och moster. De visar sig att dem gör hans liv till ett helvete innan han får veta någonting stort. Något som förändrar hans liv den dagen han fyller elva år. Någon stor man dyker upp och berättar att Harry Potter (Daniel Radcliffe) är en trollkarl. Han blir introducerad till en magisk värld där äventyr och mystiska gåtor utspelar sig.

EN KREATIV BÖRJAN

Filmen är över tio år. Det är Chris Columbus som regisserar. Det är glatt och uppåt stämning när man kommer in i det magiska slottet Hogwarts. Alla är glada och trevliga men någonting visas sig att inte stämma. Nämligen någon som ligger bakom en sten, som ger evigt liv. Det blir uppståndelse och man kommer in i ett tempo med levande schackpjäser, pratande hattar och en man med två ansikten.

Filmen är till synes en bra början. Det är en barnfilm utan tvekan, den finns dubbad till svenska. Den har en ljusare ton än tidigare filmer. Halva filmen består bara om introduktionen om det nya livet som en trollkarl. Det finns helt klart defekter i handlingen men det kan man lätt bortse, om man inte tänker på det förstås. I helhet är det en rätt så enkel introduktionsfilm på en stor populär filmserie som har sträckt sig över hela världen.

Första gången jag såg den här var när den kom ut på VHS, det var annorlunda film. Jag förstod inte först i början vad det hela gick ut på. Det dröjde ett par år innan böckerna kom. När jag började läsa böckerna, som filmerna är baserad på, var jag fast och gjorde en omtitt på filmen, vilket ändrade min åsikt om den. I dagsläget är den väldigt bra, enkel att se och roar både äldre som unga.

 betyg 4 av 5

Advertisements

About Marcus Ström

Name: Marcus Ström Role on Mackans Film: Journalist, writer and editor.
Gallery | This entry was posted in Adventure, All posts, Christmas, Drama, Fantasy, Filmreviews, Genre, Grade, Grade 4 of 5, Movies & TV, Production Company / Distributor, Review by Marcus Ström, Warner Bros. Interactive Entertainment, Year 2001 and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.