images

 Titel: Hacksaw Ridge

År: 2016

Genre: Drama | Historia |  Krig

Längd: 139  min

Regissör: Mel Gibson

Skådespelare:  Andrew Garfield, Sam Worthington, Hugo Weaving

imdb_46x228,6/10

Baserad på den sanna berättelsen om den episka kampen för att ta över det ökända japanska fästet Hacksaw Ridge, under Andra världskriget. Den osannolika hjälten som vände det blodiga slaget var en soldat som vägrade att bära vapen, militärläkaren Desmond T Doss. Desmonds hjältemod gjorde att han blev den första vapenvägraren i amerikansk historia att vinna kongressens hedersmedalj.

FILMEN SOM INTE EXISTERADE, LAMSLÅR ALLA

Här undrar man verkligen om det var tänkt, om det faktiskt var utplanterad att den här filmen inte skulle få någon som helst marknadsföring i Sverige. Hade inte varit tack vare sociala medier och Internet så skulle nog ingen se den här filmen. Under den här hösten har jag varit en hel del på bio och sett diverse filmer av olika slag, men ingen trailer eller någon slags marknadsföring med den här. Det är precis som att den inte existerar eller prioriteras av de svenska distributörerna. Hade inte publiken valt själv att se den så skulle den nog inte uppnå samma framgångsrika anda som den har haft under hösten.

READ ALSO:  Shazam!: Fury of the Gods (2023)

Mel Gibson, som har haft en lång skådespelarkarriär bakom sig, förankrar verkligen sin plats här och har genom sina tidigare filmer som Apocalypto, The Passion of the Christ och Braveheart visat att han kan bemästra regiverktyget. Desmond Doss, som hade tidigare uttryckt sig att han inte ville ha sina insatser dokumenterad till en Hollywood-klassad krigsfilm med biografiska inslag.

Eftersom Doss dog för ett par år sedan har den ändå varit inom produktion stadiet i över fjorton år vilket tyder på att producenter har varit väldigt villig att producera och genomföra den här filmen. Filmen inleds med krigsscener, som sedan återgår till Desmond och hans brors Hals barndom, som sedan går vidare till honom som äldre Desmond Doss (Andrew Garfield) så fram till krigsscenerna uppe på Hacksaw Ridge funkar i princip som flashbacks.  Hela backstoryn med en alkoholist till far och en troende mor samt hans väg in till militären och hans samfund tar lite för lång tid. Här ifrågasätter karaktärerna som Sam Worthington och Vince Vaughn spelar, Desmond och hans religiösa tro. Hans kristna tro blir en del av hela filmens bakgrund och blir också varför han deltar i kriget, överlever utan att ha dödat någon eller använt ett vapen.

READ ALSO:  FUBAR (2023)

Gibson återskapar i samband med Hacksaw Ridge – delen, ungefär samma känsla som Spielberg skapade i Omaha Beach – scenen i Saving Private Ryan. Ljudbearbetning, kamera och intensiteten mellan de amerikanska soldaterna och den japanska armén redovisar vilken högprofilerad regissör Mel faktiskt är.

Trots att introduktionen av vår huvudkaraktär är genuin och mångfacetterad, hade den ändå inte fungerat utan den. Den skapar en viss trygghet till karaktären, vilket gör att publiken kan lättare förstå hans val i de allra svåraste situationerna.

betyg 4 av 5

 

 

 

 

 

 

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support.
READ ALSO:  Indiana Jones And The Dial Of Destiny - Official Trailer #3
Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
Don`t copy text!
%d bloggers like this: