Floyd Norman: An Animated Life (2016)

mv5bmjmwmjqxmdu0nl5bml5banbnxkftztgwnjm5nta2ote-_v1_sy1000_cr006741000_al_

Titel: Floyd Norman: An Animated Life

År: 2016

Genre: Dokumentär, Biografi

Längd: 94 min

Regissör: Michael Fiore, Erik Sharkey

Medverkande: Cosmo Anzilotti, Jane Baer, David Bossert

imdb_46x22 7,7/10

Animatör, Berättare, Bråkmakare. Vid 80 års ålder, se hur Disney Legenden Floyd Norman, den första afro-amerikanska animatören på Disney, fortsätter göra inverkan på animation och skapa ”problem” efter företaget tvingade honom att gå i pension vid 65 års ålder.

EN INSPIRERANDE BERÄTTELSE

Jag älskar de nya, spännande och öppna världarna som fiktiv film har att erbjuda. När man är en filmskapare kan man uppfinna nya världar eller förvränga den vi lever i. Allt för att berätta en bra historia. Men ibland behöver man inte bege sig till en fiktiv värld för att få en bra historia. Det finns tusentals i världen vi lever i, och det är här dokumentärerna kommer in. Som filmfantast, kunde jag inte låta bli att se denna dokumentär, då man får följa produktionen och personerna bakom en film.

READ ALSO:  To Leslie (2022)

Jag hade aldrig hört om Floyd Norman innan jag såg filmen, men jag blev snabbt ett fan då dokumentären suggestivt går igenom hans berättelse och vad han har åstadkommit inom filmvärlden. Med ett CV som innehåller titlar som, Törnrosa, Robin Hood, Scooby-Doo, Mulan, Toy Story 2, Monsters, Inc. och mycket mera, kan man verkligen säga att Floyd har varit i branschen länge. Förutom att jobbat åt Walt Disney, har han också medverkat i diverse projekt hos Pixar, och producerat egna filmer om afro-amerikanernas historia. Filmen håller en bra rytm klippningsmässigt, och när konversationerna börjar kännas lite sega och intresset börjar sjunka, slängs en animation in direkt framför ögonen. Det både livar upp delar av filmen, hjälper att berätta berättelsen vidare, och ger en bra kontrast till Floyds liv, som sagt alltid har innehållit animation och teckningar.

READ ALSO:  What's On DisneyPlus In February 2023

På grund av att han började jobba på Disney, under kontroversiella 50 – 60 talet, har han bemött många motgångar bland annat tack vare sin hudfärg och den dåvarande amerikanska samhället. Men detta stoppade honom inte, och det är i den här delen av filmen man får uppleva hans driv, och det i sig är otroligt inspirerande. Trots alla motgångar, andra företagsprojekt och avskedande av medarbetare, har han jobbat upp sig inom Disneys rangordning genom åren. Jag ser en simpel man med djupdedikation för sin konst, själva animationen och berättelserna de förmedlar. Han vill inget annat än att göra sitt jobb, för det är hans liv och hur han uttrycker sig. Man känner hans smärta när dokumentären går in på dagen då han fick sparken. Det som han ansåg att vara sitt liv, genom alla år, var han nu för gammal för, enligt cheferna på Disney. Men det är bara ett nytt problem, som han ska och kommer övervinna.

READ ALSO:  The Patient (2022)

Floyd Norman är en speciell man, som är svår att förklara, men inspirerande att följa. Det bästa sättet att lära känna honom, är igenom hans egna ord och teckningar. Jag rekommenderar denna dokumentär stort, fan av animation eller inte, kommer man ändå att falla för Floyds charmande personlighet och passion för sin konst. Man får verkligen känna denna mans kärlek för sina medmänniskor, arbetskamrater och speciellt sina teckningar. Den känslan är universal, och enligt mig, den här filmen också.

betyg 4 av 5

English version:

floyd-norman-an-animated-life-2016-review

Don`t copy text!
%d bloggers like this: