Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Advertisements

Latest news

Trailers

Column

Gudfadern (1972)

Last Updated

gudfadern

 Titel:  The Godfather

År:  1972

Genre:  Drama | Kriminalare

Längd:  175 min

Regissör:  Francis Ford Coppola

Skådespelare: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan

imdb_46x22 9.2/10

 

Den mäktige maffiabossen Don Vito Corleone gifter bort sin dotter Connie med Carlo Rizzi. En presentation av familjen Corleone och deras anhöriga följer, vi får möta sönerna Sonny, Fredo, Michael och den adopterade styvsonen Tom Hagen. Under bröllopet får Tom Hagen i sin roll som “Consigliere” (rådgivare till Gudfadern) ta emot önskemål. Don Corleone tar sedan emot på sitt kontor. Han hjälper människor som har det svårt med allt möjligt från ekonomiskt understöd och att få hjälparbetare att stanna kvar i landet till att mörda folk som har gjort något illa, han baserar detta system på tjänster och gentjänster.

EN FILMKLASSIKER OM MAKTPOSITIONEN
I DEN UNDRE VÄRLDEN

Den film som bör ligga på första plats av alla filmer ligger på en andra plats av världens främsta och bästa filmer genom tiderna på IMDBs topplista. I sin helhet förtjänar den här filmen kanske första platsen då den utformar och ger en fördjupad insikt av gangster och maffialivet under halva 1900-talet.

READ ALSO:  Long Shot (2019) - Official Trailer

I den här filmen kännetecknas med etablerade skådespelare som Al Pacino, Marlon Brando och James Caan med en framgångsrik regissör som Francis Ford Coppola, som endast har Gudfadern-trilogin som sitt största verk. Det är även i dessa filmer där han kontinuerligt framstår och uppvisar sitt största filmverk. Filmen gestaltar familjen, heder, men framförallt makt som det största som en man kan ha. Francis F. C. försöker verkligen ge ett djup till dessa karaktärer och få oss att gilla dem. Filmens andra del skapar en stark fördjupning till dessa karaktärer där de möter motstånd i form av relationsproblem, familjeproblem, eller utomstående konflikter. Här skapar en Coppola en stark poäng i den andra akten där han ständigt tar filmen till nya nivåer. För så fort dem våldsamma scener är avslutat går det snabbt över till en lugnare dialogscen.

Även om den innehåller en hel del våldsamma scener, som är den mörk och använder inte det vulgära våld som skräckfilmer skulle tillföra. Med musiken som ett underliggande element som genomsyrar filmen från början till slut, då den tydligt försöker undvika dess klyschigheter  eller fallgropar den kunde ha gått via. ger den filmen tydligare mening än vad den annars kunde ha gjort utan soundtracket.

READ ALSO:  The Secret Life of Pets 2 - "Rooster" Trailer

Även om den utkom för fyrtiofyra år sedan är den en klassiker som aldrig komma släppa sin glöd. Den förgyller tydligt med sitt budskap rakt igenom hela filmen då den håller det centrerat och kontinuerligt behandlar detta. Trots sitt långsamma tempo så lever upp till som ett filmiskt mästerverk. Den tar s in tid med att berätta den här berättelsen där varje enskilt scen har en betydelse och en konsekvens för den nästkommande. Många filmer brukar ha ett högt tempo och gestalta sin berättelse i filmen där scenerna har ingen större betydelse eller genererar ingen vidare upplevelse eller skapar det tittarkontrakt som man förväntas. Andra delen är filmens kärna där Michael Corleone tar steget framåt och tar över familjens affärer. Al Pacino visar även vilken etablerad skådespelare han är precis som Marlon Brando gör, trots att han har mindre speltid i jämförelse med Pacino.

READ ALSO:  How to Train Your Dragon 3: The Hidden World (2019)

Den behandlar tydliga teman om vikten om familjen, hedern och äran. Utvecklingen av karaktärerna blir inte tydlig då den utvecklas inte helt under den första delen som berättar om Don Corleone och Michaels resa till makten samt familjens överhuvud. Det är en film som tvetydigt har förankrat sig och satt sin plats i filmhistorien, den må avvika från den narrativa strukturen som man är van med men det är det som förgyller den som film och den maktposition den har i vår sociala och kulturella liv.

Betyg 5 av 5

the-godfather_en

Advertisements
Play All Replay Playlist Replay Track Shuffle Playlist Hide picture