Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Advertisements

Latest news

Trailers

Column

Star Wars: Episod V – Rymdimperiet slår tillbaka (1980)

(Last Updated On: December 12, 2016)

Star Wars Episode V

Titel: Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back

År: 1980

Genre: Action, Äventyr, Sci-Fi

Längd: 124 min

Regissör:  Irvin Kershner

Skådespelare: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher

imdb_46x22 8.8/10

Rymdimperiets makt har åter stigit. Rebellerna har därför byggt en ny bas på den avlägsna snöplaneten Hoth. Rymdimperiet får genom sina rymdsonder reda på rebellbasens position och inleder en markattack. Rebellerna tvingas evakuera, och Luke Skywalker får, efter att ha deltagit i slaget, ge sig av i sitt rymdskepp tillsammans med R2-D2. Prinsessan Leia, Han Solo, Chewbacca och C-3PO flyr samtidigt i Milleniumfalken.

RYMDÄVENTYRET PÅ TOPP

Hur man ska kunna toppa George klassiska film innan denna är nog många som har funderat och grumlat över, inte minst regissören. Uppföljare till kända filmer brukar vara utmanande att producera, vilket flertalet filmskapare har uttalat sig om. Bland annat Peter Jackson när det handlade om Sagan om de två Tornen.

READ ALSO:  Marvel Studios Loses Spider-Man After Dispute With Sony Pictures

Och vilken uppföljare den här filmen är – den har allting en film bör innehålla även de twistar och oväntade vändningar som sker både när det gäller karaktärer och handling. De blir även en kamp som kan ses som mellan de goda  och de onda. Rebellalliansen mot Rymdimperiet, vilket ger en distans i filmen.

Även den gröna figuren Yoda har en viktig, vägledande roll, som Luke besöker under en lång tid i filmen. Intensiteten är högre än föregångare och Rymdimperiet tar ett steg framåt i maktspelet efter att rymdstationen Dödstjärnan exploderade.

Luke får även det tuffare och har mer utmanande uppdrag än i förra filmen, som karaktär känns han mer modig, självsäker som en Jedi-riddare. Han får även obehagliga nyheter som utgör en oväntat hemlighet som den grund spänner sig över hela sagan – alla sex filmer. Det är mer action, mer subtila sekvenser och fler ensamma scener med Luke/Mark medan Leia/Carrie och Han/Harrison har ett växande romantiskt intresse mellan varandra.

READ ALSO:  Little Women (2019) - Official Trailer

Trots att det är 37 år sedan Star Wars – sagan nådde publiken och att det är 34 år sedan denna film nådde biograferna så förblir det här nog en favorit i rymdäventyret. Det finns allting man kan önska sig av många duktiga skådespelare och med en ny regissör lyfter det nivån.

Karaktärerna talar för sig själv och inte från manuset, de är mer levande och mer kontroversiella. Skådisarna har tydligt vuxit in i sina roller och har goda insatser i hela originella trilogin. Manuset är en förbättring jämfört med föregångaren även om denna har inte samma genomslagskraft som Lucas hade 1977.

Många lösa trådar som ifrågasätts i prequel-trilogin kommer upp till ytan. Men har man redan sett de tre första filmerna är detta knappast någon överraskning. Ni vet vilken jag menar, eller hur?

READ ALSO:  The Morning Show (2019-) - Official Trailer

IT’S A TRAP

Betyg 5 av 5

Profile

Marcus Ström
Marcus Ström
Marcus Ström | Journalist/writer and Chief Editor.


Mackansfilm@gmail.com
Advertisements
WP Tumblr Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: