Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Advertisements

Latest news

Trailers

Column

Star Wars: Episode IV – Stjärnornas krig (1977)

(Last Updated On: December 12, 2016)

star wars

Titel: Star Wars

År: 1977

Genre: Action, Äventyr, Fantasy

Längd: 121 min

Regissör: George Lucas

Skådespelare: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher

imdb_46x22 8.8/10

Inbördeskrig råder i galaxen. Rebellerna har stulit ritningarna till Rymdimperiets beväpnade rymdstation Dödsstjärnan. Prinsessan Leia är i besittning av ritningarna, men hennes rymdfarkost bordas av imperietrupper under befäl av Darth Vader. Innan hon tillfångatas, gömmer Leia ritningarna och ett meddelande i minnet på roboten R2-D2. Tillsammans med kompanjonen C-3PO flyr R2-D2 till en närliggande ökenplanet.

REVOLUTIONERANDE START

Att George Lucas episka rymdäventyr om Luke och Leia, Chewbacca, Han Solo och Obi-Wan Kenobi och Lord Darth Vader – sedan finns droiderna C-3PO coh R2-D2. De har inte stora roller men det här rymdäventyret skulle nog inte vara densamma utan deras närvaro, skulle ha ett sådant genomslag i världen hade inte många beräknat när de äntrade biosalongen på det sena sjuttio-talet. George Lucas fick ta banklån för att kunna finansiera filmen och efter den populära inflationen som den här filmen skapade så lär han inte behöva det igen.

READ ALSO:  Who Killed Garrett Phillips? (2019) - Official Trailer

Filmens komiska ton genomsyrar hela sagan och ha en parallell koppling till de mer dramatiska och allvarligare scener. Det finns faktiskt få riktigt allvarliga, dramatiska filmer utan den komiska undertonen. Effekterna är genomslående och handgjorda, bara där känns det som ett seriöst hantverk. Trots sina 37-åriga historia så är filmen nyskapande och ha en revolutionerande start på en av de största filmfranchiserna någonsin.

Har man sett prequel, så vet man vilka karaktärer är redan och vilken historia de har bakom sig. Några nya karaktärer till originaltrilogin är bland annat Chewbacca, Han Solo med Millenium Falcon och Darth Vader med James Earl Jones röst. Här finns även Stormtrooper, som kan tyckas vara korkade men ändå listiga.

READ ALSO:  The Great Hack (2019) - Official Trailer

Filmen i sig är ikonisk. Det finns mycket gott att hämta ur den här episka, underbart äventyrliga sagan som skapades för länge sedan. Karaktärernas utveckling sker tydligt mellan varje film. De visuella effekterna är genomslående, musiken är tillräckligt nyanserande för att lyfta den här filmen till en av de bästa filmerna från sjuttio-talet. Många effekter kan tes sig vara amatörmässiga men trots allt är det en del av filmens charm och komposition.

Även skådespelarna Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fischer tillsammans med Guinness gör filmen värdig till sitt rykte i dags läge. Den fick 6 vinster av tio Oscarsnomineringar och den förtjänar det. Har alltid haft svårt för aliens och utomjordiska väsen, och det förekommer en del i denna film men inte så mycket fokus, då Luke och Darth Vader som står i centrum.

READ ALSO:  Maleficent: Mistress of Evil (2019) - Official Trailer #2

May the Force be with You

Betyg 5 av 5

Profile

Marcus Ström
Marcus Ström
Marcus Ström | Journalist/writer and Chief Editor.


Mackansfilm@gmail.com
Advertisements
WP Tumblr Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: