Airplane! (1980)

mv5bndu2mje4mtcwnl5bml5banbnxkftztgwndexotmxmde-_v1_

Titel: Airplane!

År: 1980

Genre: Komedi

Längd: 88 min

Regissör: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker

Skådespelare: Robert Hays, Julie Hagerty, Leslie Nielsen

imdb_46x22  7,8/10

En man rädd för att flyga måste se till att en plan landar säkert efter piloterna blir sjuka.

VAD SÅG JAG NYSS?

Det bästa sättet att beskriva denna film är galenskap, och riktig klyftig humor. Detta är inte bara en komedi, men också en sorts satirisk parodi. Man märker detta då den gör narr av de typiska formaten som används i de flesta dramafilmer. Vi har de typiska klichéerna såsom paret med relationsproblem, känslosamma missuppfattade mannen och den ultimata situationen som mannen måste lösa annars dör allihopa. Jag kopplar filmens koncept med den samma som Deadpool, i alla fall när det gäller grunden till berättelsen. Vi har ett simpelt och välanvänt koncept som leds av briljant humor. Dem gör narr av sin kliché, och det är det som är roligt och intressant. Jag skulle jämföra det med en korrupt politiker som öppet visar sina fel och fortsätter sin dag som vanligt.

READ ALSO:  Black Panther: Wakanda Forever (2022) - Official Featurette: Underwater scenes

Parodifilmer är inte lika populära idag som de var för tio sedan, och längre bakåt. Precis som de flesta kritikerna på internet som har hanterat den här frågan, skulle jag säga att det är för dem försökte pressa in för mycket referenser. Filmerna och skämten började mer och mer handla om att göra referenser till den tidens moderna popkultur. Detta genom göra usla imitationer av populära kändisar och händelser. De var opassande, förstörde berättelsen och man kunde verkligen se att de inte ens försökte att göra ett bra jobb. Exempel på detta är Superhero Movie, meet the Spartans och Epic Movie. En grupp med hemska filmer som skaparna bakom borde ta från sina CV, om de vet sitt bästa.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-) - Preview: Episode 3

Den här filmen gör hela konceptet så mycket bättre – bland annat genom upptrappningen av galenskapen. Väldigt graciöst trappar hela filmen upp ett steg i taget och låter publiken ta in det vi ser. Det finns mycket man kan ta upp – men om man ska summera tycker jag att manuset är fenomenalt när man pratar inom genren parodi. Lugnt tempo i början, försöker inte slänga referenser i ansikte på oss, gör mer narr än att imitera och fokuserar mer på ordvitsarna till skämt. Måste medge att alla skämt inte föll på min smak, men filmen vann mig snabbt tillbaka igen med en ny klyftig scen, varje gång.

READ ALSO:  Succession (2018-): Season 4 - Official Teaser Trailer #2

Gällande skådespelarna och resten av produktionen – finns det inte mycket att säga. De sålde hela galna konceptet med bland annat hur seriösa skådespelarna var. Många av skådespelarna, såsom Leslie Nielsen, har bakgrund inom drama. Att närma sig dem här sinnessjuka scenarion med sådan seriöshet räddar hela konceptet – och sätter sig foten inom satir.

Som de flesta bra filmer är de bäst att se dem själva. Då faller alla bitar på plats, eller i detta fallet blir kanske mer förvirrad, men hur som helst är detta en stor rekommendation från mig.

betyg 4 av 5

English Review

Don`t copy text!
%d bloggers like this: