La La Land (2016)

la-la-land-2016

Titel: La La Land

År: 2016

Genre: Drama | Komedi | Musikal

Längd: 128 min

Regissör: Damien Chazelle

Skådespelare:  Ryan Gosling, Emma Stone, Rosemarie DeWitt

imdb_46x22 8,8/10

Jazzpianisten Sebastian och den aspirerande skådespelerskan Mia blir förälskade men ju mer framgångsrika de blir, desto svårare blir det att hålla kärleken vid liv. J.K. Simmons återförenas med regissören Damien Chazelle efter kritikersuccén Whiplash i jazzmusikalen La la land.

FILMEN SOM GLORIFIERAR ALLTING

En film som La La Land handlar främst om musik. Tonen, rytmen, talangen och den rätta känslan. Tvekan finns inte längre, filmerna från föregående år hade en låg kvalitativ nivå. Att La La Land, kommer och tar över Golden Globe där de vinner samtliga sina nomineringar, är praktiskt sätt inte någon större överraskning. I jämförelse med sina likvärdiga konkurrenter är det föga omöjligt att den mottar likvärdigt antal nomineringar under Oscarsgalan i slutet av februari. Till skillnad från 2015 och 2014 där filmerna hade en större nyansering känns detta år som att La La Land, som främst består av olika tributer till den klassiska musikalstilen i Hollywood, kanske gör något stort på Oscars.

READ ALSO:  Shazam! Fury Of The Gods (2023) - Official Trailer #2

Emma Stone och Ryan Goslings karaktärer (Mia och Sebastian) hade kunnat blivit gestaltat andra par, då karaktärernas berättelse är inte det intressanta. Kamera arbetet, tillsammans med det rytmiska tonen och de talangfulla skådespelarna gör det likväl lätt att följa med deras resa. Dramat och intrigerna har inte samma kapacitet som Chazelle tidigare film – Whiplashdär karaktärerna bejakade musiken på ett helt annat sätt som gjorde att den fick mer djup än denna.

Dennas film starka sidor består av produktionsdesignen, rytmen, kläderna och den samhörighet dessa karaktärer har mellan varandra. Den färgglada nyansen och tempo filmen har grundar sig i främst de musikaliska gestaltning element som finns. För utan musiken förhöjs inte filmen till vad den är nu.

READ ALSO:  Ant-Man And The Wasp: Quantumania (2023) - Official Featurette: Enter the Quantum Realm

Hyllningarna, designen och hantverket skapar en trovärdig insats, till de äldre filmerna som denna har tagit inspiration av. Medan karaktärerna rör på sig, byts scenografin ut till annan och fortsätter så emellanåt. Dock så saknar ett djupt i Mias och Sebastians relation, även om det blir en grundlig djupdykning under tredje akten. Den lever dock inte upp till den stämningsfulla känsla den redovisar i sin marknadsföring, den åtrår en viss typ av publik som kännetecknar och relaterar till detta. Dock så tar musikaliska lätt över, de blir lätt att det sjunger och dramat flyttas åt sidan i en  svepande rörelse. Les Misérables (2012)  var visserligen en dramafilm men det underliggande dramat och karaktärernas driv togs fram. Där blev den sångerna en del av karaktärerna, men i La La Land förvanskas det och blir en del av filmen, musiken blir en del av en karaktär. En undanskymmande karaktär som ständigt återkommer.

READ ALSO:  The Last of Us (2023) - Featurette: Episode 1

Dock så är öppningsscenen en av de starkaste och  nyanserande scenerna  som har koreograferats under en längre period, det stärker budskapet i filmen precis som temat. Det sätter även en färgglad, stämningsfull ton på hela filmen, vilket sakta försvinner större delen under andra akten men återkommer starkt mot slutet.

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: