mv5bmtyxmjk0ndg4ml5bml5banbnxkftztgwodcynja5ote-_v1_ux182_cr00182268_al_

Titel:  Manchester by the Sea

År: 2016

Genre: Drama

Längd: 137 min

Regissör:  Kenneth Lonergan

Skådespelare: Casey Affleck, Kyle Chandler, Michelle Williams

img_0361-18,5/10

 Fastighetsskötaren Lee Chandler blir ombedd om att bli förmyndare över sin tonårs brorson efter att pojkens far dör.

 TRAUMATISKT MEN UNDERHÅLLANDE

Gillar man en karaktär som är ständigt förbannad, slåss och svär så lär man älska Lee Chandler, spelad av Casey Affleck. Han är sällan glad, har inget mål eller driv i sig. Han utvecklas inte och säger tack till allting även om han inte menar det. Han ändrar sällan ansiktsuttryck.

Det är en film som har ett varierande tempo och många upp och ner sekvenser. Flera gånger känns som att tillbakablickarna, var lite slumpvalda, men ibland passar dem då de för berättelse vidare. Tillbakablickarna används oftast för att fylla igen ett tomrum i berättelse, då den nuvarande scenen inte tillför någonting eller det händer ingenting dramatiskt på ett tag och därför använder sig regissören av olika tillbakablickarna. De fyller sin funktion visserligen men i långa loppet, när de inte passar, känns det mest som ett störande moment. Manchester by the Sea har en viss klass och attityd och kommer säkerligen bli hyllad under de kommande galorna som Golden Globe. Däremot fallerar den på manuset, då de kunde ha vässat det mer och gått djupare in på Lee som karaktär. Han är tillräckligt deprimerad för att han skulle kunna ta livet av sig. Det är tydligt att den utspelar sig i vår nutid men ingenting som definierar vår samtid.

READ ALSO:  Succession (2018-2023): Season 4

Den saknar ett motstycke och en konflikt som driver handlingen framåt, här skulle alla karaktärer behöva någonting som de alla kämpar emot, istället så åker Lee runt i sin bil och säger nej till allt folk han känner eller slår dem. Lee kämpar inte mot någonting, även om det finns konsekvenser av det han gör. Traumat av sin brors död gör sig ständigt påmind även om hans förflutna ledde till hans miserabla liv och som förändrade honom som karaktär. Det är en tung drama film som fylls igen av obekväma scener, sexscener, tystnader och långa tagningar. Möjligen är det så en film ska vara med tanke på den uppskattade kritiken den här filmen har fått och det beröm den har mottagit.

Konceptet fungerar visserligen, även om manuset skulle behövas korrigeras ett par gånger till, klippningen hade behövts setts över också. För man behöver inte så många bilder, som i den här filmen, av vatten och sjöar och båtar. Musiken är ovanligt dramatiskt på vissa ställen, vilket ger en opassande stämning då det är plötsligt klassisk musik och det är en komisk scen eller ögonblick.

READ ALSO:  FUBAR (2023)

Hur eller varför den här hyllad förstår jag inte. Det är däremot starka rolltolkningar, speciellt av Casey Affleck, som tar plats och gör ett syfte av sitt namn istället för sin bror som har tagit vattnet över huvudet när det gäller att skådespeleri då han egentligen borde hålla sig enbart till regin.Han är så klart mycket bättre än sin bror, vilket jag är glad över och borde bli tilldelad fler liknande roller för han växer som person under filmen, men inte som karaktär.Jag gillar Michelle Williams, för hon brukar ha starka roller som få henne att växa men här kändes som att hon inte behövdes. Hon var i princip med i tio minuter av på nästan 2,5 timmes film. Hon har talang och det är synd att hon inte hade mer filmtid. Kyle Chandler, som spelar brodern Joseph Chandler syns främst i alla tillbakablickar har starkare karisma och karaktär och han är död större delen av filmen. Hade han haft rollen som Casey Affleck hade det blivit säkerligen en mer medioker film och inte lika emotionellt laddat.

READ ALSO:  Succession (2018-2023): Season 4 - Preview: Episode 10

Jag tycker den är säkerligen underhållande och håller verkligen inte upp till sitt rykte, vilket gör mig som publik besviken och lite förbannad då främst pressen måla upp en romantisk bild över hur bra och dramatiskt den här filmen är. Casey Affleck, var bra och passade i rollen, Michelle Williams som frun Randi borde ha fått mer tid men övertogs lätt av Kyle Chandler som den avlidne brodern. Dock så tror jag att den kommer att få nomineringar men att den når ända fram som en vinnare av en Oscars är föga troligt.

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

manchester-by-the-sea_eng [ENG]

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
Don`t copy text!
%d bloggers like this: