Det som särskiljer året 2016 med tidigare år är att majoriteten av filmer som är släppta har varit biografiska filmer eller superhjältefilmer. Trots att Marvel, främst, har lett in oss i tolv filmer redan har det inte varit osynligt med superhjältar från flera håll och kanter. Förutom en uppsjö av superhjältar på biodukar, äventyrsfilmer, independentfilmer och biografier, har året även genomsyrats av ett flertal kändisar som har gått bort.

MÖRKRET I HOLLYWOOD

Alan Rickman, Kenny Baker, Anthony Yelchin och Carrie Fisher är några av de främsta skådespelarna som har lämnat oss under 2016. Alan Rickman och Carrie Fisher är bland annat de främsta av de kändisar som lämnat ett stort tom rum efter sig, främst för deras ikoniska gestaltningar i Harry Potter-serien och Die Hard respektive Star Wars – trilogin. Anton Yelchin är precis som Carrie Fisher är ett av de svårare dödsfallen fansen har bemött i och med dessa var helt oväntade. Anthony dog i en trafikolycka medan Carrie Fisher aldrig återhämtade sig från sitt hjärtstillestånd. Hennes dödsfall resulterade tragisk nog att hennes mor, Debbie Reynolds, dog den 28 december 2016 av stroke – dagen efter hennes dotters dödsfall.

 OSCARS 2016
oscars_poster_2016

Dock var det utan tvekan frågetecken angående rasism under årets Oscarsgalan där många ifrågasatte huruvida om galan anspelade om rasistiska påhopp eller inte. Detta inleddes därefter med flertalet av skådespelare med en annan hudfärg började bojkotta Oscarsgalan och använda sig av den kontroversiella harstaggen #OscarsSoWhite. Med en värd som Chris Rock, som var bättre än dem flesta värdar, hade detta heta ämne som en underbyggande struktur och hjälp under programmets gång. Det syntes tydligt hur han anmärkte tydligt att det var inga svarta skådespelare nominerad av Oscarsgalan. Medan Mad Max: Fury Road mottog 6 statyetter och flest under kvällens gång, så vann The Revenant priser för bästa regissör och skådespelare. Att Leonardo DiCaprio var vinnaren den kvällen var inget förundransvärt i och med att internet har gjort honom till åtlöje angående hans oförmåga med att vinna Oscars. Men i och med att han vann så har fansen däremot höjt hans status och hyllat hans insatser. Även Brie Larson som medverkade i Room, som har gjort henne till en uppmärksammad skådis i och med att hon snart är Carol Danvers / Captain Marvel på bio i Avengers: Infinity War (2018).  I överlag så var det precis som föregående år inget märkvärdigt och Chris Rock kändes däremot begränsad i sitt material. Dock var det roligt till viss del att Alicia Vikander vann för sin insats i The Danish Girl.

 

 FILMER

HYPEN

Precis som nämnt ovan har det här året främst handlat om superhjältar och äventyrsfilmer men också biografiska filmer. Det här året har varit ungefär like helvetiskt och fruktansvärt stressigt som tidigare år. Men det som skiljer med det här året till skillnad från de andra åren är att alla filmer har i princip varit mediokra och inte riktigt uppfyllt alla fansens krav eller dylikt. Precis som Suicide Squad och Batman V Superman: Dawn of Justice (2016) mottogs dessa två filmer inte riktigt som väntat av fansen, då felen framstod alltför tydligt för att kunna ens förbise det. Även filmen Captain America: Civil War hade också tydliga missar men inte lika mycket vilket fick de mest lojala fansen att försöka få ner hemsidan Rotten Tomatoes bara för att en film fick dåliga recensioner från kritikerna. Deadpool som släpptes i februari va nog den främsta av alla filmer när det just kommer till den här genren. Deadpool var en tydlig film som var gjord för fansen och sin målgrupp. Där briljerar den för den mottog mer positiv kritik i jämförelse med varandra. Men där misslyckades den mest på vad som var viktigast – att ha en bra story.  Trots att det har varit många filmer inom superhjältegenren har ingen av dessa haft premiär under sommaren. Förutom Suicide Squad som hade premiär i augusti men ingen film hypad film har haft premiär i juni eller juli utan det var mars, april och maj. För även X-Men: Apocalypse försökte också hänga med i trenderna men nådde inte riktigt ända fram. Förutom Deadpool tycker jag att Doctor Strange levde upp till sin hype och gjorde ett bra jobb ifrån sig. Doctor Strange följde mallen som Marvel alltid har i sina filmer men lyckades ändå skapa någonting unikt och underhållande. Jag hade sett fram emot Deepwater Horizon  men under filmens gång tappade den fokus och förblev en medioker Hollywood biopic.

READ ALSO:  The Amazing Story Behind Netflix Docuseries 'Chimp Empire'

UNDERSKATTNING

Det var länge ett pågående snack om Suicide Squad, som säkerligen var årets största snackis, för att inte nämna Rouge One: A Star Wars Story som kom igen starkt under hösten.Trots det så har det inte varit andra filmer som har haft lika stor hype eller sådana filmer som många snackar om regelbundet. Några filmer som blev underskattad eller fick inte den hypen som den förtjänade är bland annat:  Swiss Army Man, Hacksaw Ridge och Nerve. Trots att dessa antigen hade etablerade skådisar, eller regissör eller både och har de dock inte fått den uppmärksamhet de förtjänade. Swiss Army Man var tydligt en indiefilm som var regisserad av Daniel Scheinert och Daniel Kwan. Dock gillade inte kritikerna den men det känns mer som att den uppskattades mer av publiken. Filmen hade grova problem men den var nyskapade och någonting nytt som publiken i större grad gillade. Den är sevärd faktiskt. Nerve är ännu en independentfilm, med okända regissörer Ariel Schulman och Henry Joost var det ett givet faktum att den skulle ha tillräckligt misstag under vägen gång men den skapade en ton i filmen som gjorde att det skulle kunna inträffa, då världen är alltför beroende av internet.

doss3

Hacksaw Ridge (2016)

Hacksaw Ridge höll strategiskt tillbaka på sin marknadsföring i Sverige. Det var inte lika uppenbart som Jason Bourne eller Zootropolis. Den hade en stor grupp kända etablerade skådespelare som faktiskt lyckades hålla en jämn nivå under filmens gång. Större delen handlar om Andrew Garfields karaktär som vill bli läkare och inte använda vapen under andra världskriget. Militären skapar en stor konflikt och halva filmen försöker hans karaktär ständigt att övertala sina överordnade att han har rätt trots sina religiösa anspråk. Dock så ligger Mel Gibson alltför länge på det. Det blir rätt enformigt och skapar en substans i filmen som är oåtkomligt. Men den lyfter upp på slutet då hans grupp av soldater anländer på klippen för att ta över den. Den har visserligen många fel men introduktionen till klippan att kunnat ske tidigare och andra akten hade kunnat vara lite kortare.  Men Hacksaw Ridge är årets överraskning till film då den skapar en realistisk ton på krigsfältet, något som krigsfilmer gör nuförtiden. Den har en charm som är svår att uppnå om man inte upplever den i en biosalong.

TV

Eftersom House of Cards misslyckade grovt med 2016s säsong, så fanns det bättre och mer välgjorda säsonger som underhöll på andra sätt. Den Westworld, som blev en överraskande succé under hösten, är en säkerhet för HBO när Game of Thrones kastar in handduken om 1,5 år. Att det skapar en multimiljon dollar serie när GOT meddelar att slutet kommer 2018 är ingen slump. Game of Thrones levererar oftast väldigt bra då de har en underbyggande berättelse, till skillnad från i år då de baserade säsongen enbart på karaktärernas berättelselinjer. Sjätte boken var inte klar vid inspelningen vilket på något sätt förbättrade den, för läsarna visste inte vad som skulle inträffa. G.O.T återvänder under sommaren med sju avsnitt och sex avsnitt nästa år. G.O.T var den första serien som gjorde det. Och nu hänger BBC på. Sherlock kommer precis som G.O.T att ha sista avsnittet av fjärde säsongen uppe på biograferna under en begränsad period i början av januari. Sherlock har inte samma substans och sträcker sig mot en mindre skara av fans men likväl uppskattad.Sedan har vi också Bloodline (2015-) säsong 2 på Netflix.

READ ALSO:  Chimp Empire (2023) - Official Trailer

                                           dirk-gently Dirk Gently’s Holistic Detective Agency (2016-)

Några nya serier som kan vara värd att följa vidare är bland annat: Stranger Things, The Crown, fortsättningen av Narcos (2015-) och Black Mirror (2011-). Sedan har vi 22.11.63, mini-serien som handlar om mordet på Kennedy och baserad på Stephen Kings roman med samma namn. Sedan finns Dirk Gently Hollistic Detective Agency som kombinerar Sci-Fi och komedi på ett snyggt och smart sätt. Ett kärt återseende av Elijah Wood som återkommer och  serien finns på Netflix. Sedan fick vi ett kärt återseende av Marvels Daredevil (2015-) och nykomlingen Luke Cage. Samtliga serier nämnd ovan finns på Netflix.
En annan stor nyhet under året, fram till oktober, var fortsättningen på den urdåliga cliffhanger som The Walking Dead (2010-) delade med sig från under 2015. Under fortsättningen visade man att Glenn och Abraham dog på ett brutalt sätt. Jag har visserligen inte sett mer än två-tre avsnitt men av trailers och nyheter att döma känns det som att man inte har gjort en stor förlust. Nya serier brukar inte hålla samma mått som tidigare etablerade serier. Men de pågående serierna tappar sakta tempot och seriens signatur. Många av de tidigare serierna har avslutat då de har främst tappat tittare. Varje år kommer det nya serier som försöker överraska i sitt sätt och behålla sin publik flera år framåt.

2017

MARVEL/DC

Wonder Woman och Justice League som kommer under sommaren respektive hösten är två av de stora filmer som DC förväntas gå bra med. Genom föregående års nederlag så har de försökt att upprätthålla ändå en standard. WW och JL måste ha ett självklart manus och en struktur som fungerar om DC någonsin ska kunna komma tillbaka efter BVS: DJ och Suicide Squad. Av Marvels filmer: Spider-Man: Homecoming, Guardians of the Galaxy Vol. II och Thor: Ragnarok, är nog Guardians of the Galaxy den som kommer överraska och leva upp till de förväntningarna som man inte trodde om. Den levererade smart för tre år sedan då första filmen kom ut i augusti. I år har den premiär i maj, så det kanske blir lättare med Box-Office. De andra två har populära karaktärer och kommer innehålla biroller av kända skådespelare så det vore rätt underligt om de två också blev uppskattade.

 BIOFILMER

Nolan har varit delvis varit kort om marknadsföringen gällande hans nya film Dunkirk som verkar enligt trailer inte ha så mycket överraskande spänning, men det är då de är Chris Nolan bakom filmen så brukar han oftast lura publiken med sina innovativa berättarkomponenter. Eftersom Sverige ligger långt efter den internationella distributionen på de flesta filmer som släpps, så har tyvärr filmer som La La Land och Assassins Creed inte blivit uppmärksammad på biograferna ännu. Manchester by the Sea med Casey Affleck och Michelle Williams i huvudrollerna kan nog överraska på de kommande galorna. Det ryktas även om att den filmen kommer att ge C. Affleck en omfattande boost av sin karriär i samband med Oscars tiden. Dock så är Golden Globes före Oscars, då vi man kan ana hur Oscarsgalan kommer att sluta.  POTC V, Pirates of the Caribbean: Dead men tell no Tales, återkommer med Johnny Depp, Kiera Knightly och Orlando Bloom som repriserar sina tidigare roller. Förhoppningsvis så upprätthåller de en bättre handling än den fjärde filmen. War of the Planets of the Apes lär bli tillsammans med Dunkirk sommarens stora filmer.
Likväl hoppas jag att Kong: Skull Island, Alien: Paradise Lost och Logan levererar då det känns som att de har någonting bra på gång. De som har tidigare har sett Trainspotting (1996) kanske ser fram emot uppföljaren T2 Trainspotting som har premiär i januari och i mitten av februari i Sverige.  Även om jag inte blev helt golvad av Blade Runner från 1982, ser jag ändå fram emot dess uppföljare Blade Runner 2049. Även om Stephen King är en etablerad författare tror jag däremot inte att The Dark Tower kommer leverera tillräckligt för att vara en kritikersuccé eller en publiksuccé. Men The Wall kan också fungera som en omtyckt krigsfilm.
The Force Awakens (2015), den sjunde filmen i Star Wars-franchisen, var en film som försökte göra någonting nytt men misslyckades ändå. Att Han-Solo dog i den filmen, var väntad och användandet av Mark Hamill i filmen, kändes överskattad. Eftersom alla nya karaktärer är redan introducerad som hoppas jag att Star Wars: Episode VIII överraskar och har den ton och äventyrskänsla som Star Wars brukar ha. Rouge One: A Star Wars Story lyckades med det så jag förväntar att den filmen i ”original-serien” gör det också.

READ ALSO:  Renfield (2023) - Official Featurette

TV-SERIER

G.O.T, sjunde säsongen som kommer under sommaren istället under våren, har mycket att leva upp till. Istället för tio timmar är det sju den här gången, så förhoppningsvis levererar dem ännu en gång, trots sin kontroversiella story. Daredevil (2015-) är nästan som Game Of Thrones, då den har en mörk obehaglig ton som pressar tungt. Jag ser även fram emot Taboo som börjar inom en vecka. Star Trek: Discovery kan förhoppningsvis hålla måttet. Twin Peaks kommer överraskande nog tillbaka efter ha varit borta från TV i ungefär 25 år.

Star Trek som franchsie har säkerligen överlevt sedan 1960-talet om inte längre, för de mest hängivna fansen så är det ett faktum att universum återvänder som Netflix- serie under januari i år. Stranger Things, The Crown, och House of Cards är några återkommande serier, som känns som de kan ge vad publiken vill ha. The Night of, HBO limited series, återkommer tråkigt nog inte men den var en av de bättre serierna av 2016. Iron Fist, The Punisher och The Defenders lär bli upphöjda till skyn innan de har sina debutpremiärer. Även A Series of Unfortunate Events, som har premiär fredag den trettonde januari, lär vara en av årets första snackis där Neil Patrick Harris medverkar.

   Den klassiska tecknade TV-serien Duck Tales återkommer och varje enskild har varsin skådespelare bakom tills skillnad från originalet där bland annat knattarna hade rösten av en och samma kvinna. Att Disneys filmer Big Hero 6 och Cloudy with a Chance of Meatballs dyker upp som serier, riktad mot barn, är föga förvånad då konceptet om att korsa serier och filmer, eller kombinera verkar vara något Hollywood har fastnat för den senaste tiden. Även fortsättningen av Narcos (2015-) kan vara intressant att följa, även om de har förbrukat sitt dragplåster tack vare Pablo Escobars död i andra säsongen, då serien förvaltar något intressant och genuint som speglar vår samtida vardag.

Avslutning

Jag hoppas att Oscarsgalan blir mer överraskande men även rättvist i år. 2017 hoppas jag är det året fler oväntade filmer dyker upp och kommer fram och syns, dock återstår det att se till om ett år. Dödsfallen föregående år var påfrestande för många och inte bara inom nöjesvärlden vilket förhoppningsvis inte är på lika stor skala under detta år. Sedan hoppas jag att 2017 kommer med överraskningar som främjar nöjesbranschen likväl dess publik.

ENG [PDF]

SVE [PDF]

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: