patriots-day-2016

Titel:  Patriots Day

År:  2016

Genre:  Drama | Historisk | Thriller |

Längd:  133 min

Regissör: Peter Berg

Skådespelare:   Mark Wahlberg, Michelle Monaghan, J.K. Simmons

imdb_46x227,6/10

Baserad på den sanna historien om terrorattentatet mot Maratonloppet i Boston 2013. Tillsammans med överlevare och resten av Bostons poliskår, leder Tommy Saunders jakten på de skyldiga i en kamp mot klockan innan de lyckas slå till igen. Patriot’s Day är en kraftfull berättelse om samhällets mod i eftermälet av en avskyvärd attack som skakade en hel nation.

PETER BERGS BÄSTA, MARK WAHLBERG SÄMSTA.

Peter Berg har gjort det igen och 2016 var det året han hade ett nära samarbete med Mark Wahlberg. De gjorde tidigare Deepwater Horizon och Lone Survivor tillsammans. Den förstnämnda var den som kom ut tidigare under hösten. Precis som de tidigare filmer denna duo har gjort så är även denna film också verklighetsbaserad. Trots att den är runt 3,5 år sedan det inträffade så har de ändå behållit den närhet och intimitet som berörde folk och den panikslagna känslan. Här växlas det även mellan dokumentära klipp som var tagna den dagen och filmatiserade klipp.

READ ALSO:  Waco: American Apocalypse (2023)

Mark Wahlberg känns platt i sin karaktär och fyller inte så engagerande egenskaper. Eftersom vi får följa med flera olika karaktärer, som poliser och bröderna som utförde terroristhotet, är det mer intressant att följa andra karaktärer än huvudpersonen. Kanskee är det för att Wahlberg har en stereotypisk karaktär och trots 133 minuter så blir det inga fördjupningsvinklar eller perspektiv på honom. Här kunde man åsidosatt all action och verkligen fördjupa sig på han då det är han vi som publik ska sympatisera med och relatera med. Han är med den dagen då det inträffar men hans fysiska tillstånd berörs inte tillräckligt djupt.  Tommy Saunders, blir därefter en platt och tråkig karaktär och hade han haft ett mer driv som Kevin Bacons karaktär, som representerar FBI eller J.K Simmons roll som polis hade han fungerat bättre än att malplacera Wahlberg där som skådespelare med ett par repliker och att agera i några scener.

READ ALSO:  The Whale (2022) - Official Featurette

Deepwater Horizon hade den karisma där man lärde känna karaktärerna innan twisten kom. Här gör man inte det. Man introduceras dock till en massa karaktärer som senare spelar en större roll men de agerar bara på ytan. Tio minuter med en asiat under hela filmen, ger större bakgrund och nyanserande karaktärsdrag än det man fokuserar på med Wahlberg och hans karaktär Tommy, som är med 90 procent under hela filmen. En asiat som är delaktig under hela filmen men har inte lika stor roll, ger mer till sin karaktär än vad den erfarne Mark Wahlberg någonsin gör under de två timmarna.

Dock vet jag inte om det är en dokumentär eller om det är en film baserad på verkliga händelser. Det blandas och klippningen dras sig åt olika håll då man slarvar grovt. Eftersom explosionen inträffar vid cirka 26 minuter in i filmen så lyckas ändå Berg upprätthålla spänningen med andra sidokaraktärer som är mer intressanta än vår protagonist. Antigen är det för att Mark Wahlberg är så fattig att han behövde pengarna för filmen, eller är det för att han inte bryr sig ett skit om sin karaktär?  Han har inget engagemang eller driv, som förgyller och gör hans insats anmärkningsvärd. Mark kanske även inte fick det utrymme han behövde för filmen och resultatet blev lidande.

READ ALSO:  Tetris (2023) - Official Featurette

Klippningen kändes påtvingad och inte genomtänkt vissa gånger. Ljudmixen kunde ha varit bättre och blandningen mellan det dokumentära eller det fiktiva kunde ha varit tydligare. De visuella effekterna fungerar men ingenting som faktiskt imponerar.

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

 

[ENG REVIEW]

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: