Split (2016)

mv5bztjingm2njitndriyy00zjy0ltgwntitzdbmzgrlodq4ythkl2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvymjy5odi4ndk-_v1_sy1000_cr006751000_al_

Titel: Split

År: 2016

Genre: Skräck | Thriller

Längd: 117 min

Regissör: M. Night Shyamalan

Skådespelare: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson

imdb_46x22 7,6/10

Night Shyamalan är tillbaka med en ny thriller, denna gång med James McAvoy i huvudrollen som Kevin, en man med 23 personligheter och en ny på väg att utvecklas: The Beast.

EN AV HANS BÄTTRE

När det kommer till M. Night Shyamalan har jag aldrig varit ett stort fan av hans filmer. Hans twist i slutet av varje film brukar vara dålig och sakna förstånd, såsom Signs då man får reda på att rymdvarelserna tål inte vatten eller trä. Något som de borde tänkt på när de landar på planet fylld av det. Hur som helst, med Shyamalans tidigare fel permanent inristade i bakhuvudet, gick jag inte in biosalongen med ett öppet sinne.

Och om man ska vara ärlig, var det fel av mig att göra det. För han verkar komma tillbaka till att göra bra filmer igen, detta är ett prima exempel på det. Jag älskar hela konceptet om en man med tjugotre olika personligheter inom sig och måste dagligen kämpa för att få kontroll. Han kidnappar tre unga tjejer som han ska offra till en annan personlighet inom sig, The Beast. Manuset skiftar väldigt naturligt emellan karaktären Kevin, flickorna som är kidnappade och en av flickornas hemska barndomsminnen. Det finns inte mycket att säga då hela strukturen är väldigt bra uppbyggd på detta sättet. Bra användning av spänning och humor, för att lättare förstå karaktärerna. Dock innehåller manusskripetet ändå lite fel enligt mig – såsom monstret i sig. Under hela första och andra akten får vi i publiken veta mer och mer om denna mystiska varelse. Karaktärerna hintar på ett stort muskulärt och hårigt monster, men när vi äntligen får se honom är det bara James McAvoy (Kevin) utan tröja och ådror som står ut över hela hans kropp. Det är väldigt äckligt att titta på men fortfarande inte övernaturligt.

READ ALSO:  What's On Netflix In February 2023

Jag vet inte om filmen försöker göra det övernaturligt eller bara säga att det är en normal sak när det handlar om psykisk sjukdom. Det känns som de går halvvägs med båda alternativen, då man ger monstret en gudomlig berättelse, han klättrar på väggar och hans hud är hårt som stål m.m. Men han ser som sagt fortfarande ut som sig själv, Kevin. Detta blev väldigt förvirrande för mig då när jag verkligen började analysera filmen, scen för scen. Doktorerna och forskarna i filmen pratar om att folk med samma sjukdom, kan förändra sin molekylära struktur och bokstavligt ändra vad de vill med sina kroppar. Denna idé var jag okej med, men det kändes väldigt överdrivet när man verkligen fick se att monstret hade en hud av stål. Jag tycker helt enkelt att de kunde bara valt ett av hållen när det gäller det konceptet. Ville de göra honom övernaturlig – sluta förklara det som en del av sjukdomen. Ville de göra monstret till en medicinisk del av sjukdomen – skulle de låtit bli att nämna det övernaturliga, såsom det med huden. Jag hade hellre vilja se iså fall en kniv gå in i hans arm och inget blod kommer ut. För det skulle göra monster-tillståndet som Kevin befinner sig i – till ett mer medicinskt läge. Då det finns rapporter om vanliga människor som inte blöder vid öppna sår, eller i alla fall ger oss illusionen att de inte gör det.

READ ALSO:  Ted Lasso (2020-): Season 2

Jag kanske spekulerar för hårt i det här ämnet, då Shyamalans filmer brukar innehålla undermedvetna meddelande och premisser. Han är en svår person att förstå, men det här gången verkar jag i alla fall förstått honom till en viss del. Han hade ett utmärkt team bakom och framför kamera. Skådespelarna gjorde ett otroligt bra jobb med att sälja in detta konceptet – speciellt James McAvoy som Kevin. Det var vissa lägen då hans karaktär var svår att förstå, skräckinjagande och humoristiskt på samma gång. En person som helt enkelt är jobbiga att kategorisera och det är precis som hans karaktär ska vara i detta fallet.

READ ALSO:  What's On DisneyPlus In February 2023

Filmen var inte felfri som jag har nämnt, men den saknade inte mycket rätt heller. Den hade superba folk som jobbade med detta projekt, och relativt bra berättelse. Det är en film som man kan sätta sig ner framför en fredag kväll när man är sugen på en underhållande skräckfilm, försök dock inte läsa förmycket emellan de undermedvetna raderna bara.

betyg 4 av 5

ENGLISH REVIEW

Don`t copy text!
%d bloggers like this: