Bilar (2006)

cars

Titel: Cars

År: 2006

Genre: Animation | Action | Komedi |

Längd:  117 min

Regissör:  John Lasseter, Joe Ranft

Skådespelare:   Owen Wilson, Bonnie Hunt, Paul Newman

imdb_46x22 7,1/10

Blixten McQueen är en kaxig racerbil som är på väg till Los Angeles för att delta i tävlingen Pistongcupen. Efter ett missöde på motorvägen råkar han braka in i det lilla samhället Kylarköping och ställa till stor oreda och förstörelse. Som straff måste han göra samhällstjänst och rätta till allt som han ställt till med. Den självgode bilen vill bara till tävlingen han var på väg till när olyckan var framme. Men för att få göra det måste han lära sig vad det betyder att respektera Kylarköping och dess befolkning.

ENKEL MED ETT TYDLIGT BUDSKAP

Det har gått över tio år sedan den här filmen har haft sin biopremiär och den håller ändå måttet. Den fungerar likväl som en tidlös klassiker som förvaltar sitt budskap väldigt tydligt med enkelhet och konsistent. Det är en konstant känsla av snabbhet, till en början. Det fungerar bra då det är ett tydligt exempel hur de förvaltar sina karaktärer och hur de arbetar med att fördjupa sina karaktärer. Tre-akt strukturen av ett manus, där protagonistens konflikt fördjupas under andra akten och hittar en lösning i sista akten, förvaltas entydigt i den här filmen. Det är ett utmärkt exempel där de har följt den dramatiska strukturen.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-) - Preview: Episode 3

Protagonisten utvecklas men inte riktigt fullt ut. Det är mer att karaktären får en djupare förståelse. Trots allt är detta ingen vanlig Disney – film, där det är vackert och glamoröst. Den har ändå en charmiga karaktärer, som nu är av pratande och animerade bilar som kommunicerar med varandra precis som människor gör. Konflikten är egentligen långt från episk i den här filmen.

Konflikten baseras sig på att Lightning McQueen eller Blixten McQueen, har varit på en tävling och ska vidare till en annan stad med sin lastbilskompis. Under den resan blir de anfallna av andra bilar, som gör att McQueen försvinner under den resan. Han tappar bort lastbilen och hamnar i en mindre stad som har varit populär men har fallit bort från vägkartan. McQueen gör allt för att åka därifrån. Han skapar till en början problem men när han väl känner dessa karaktärer, förändras hans synsätt. McQueen får vänner och hans konflikts lösning blir att hans helikoptrar hittar honom. Nyhetsteam hittar honom. Alla blir exponerade och tillkallad till tävlingen. Lösningen i sista akten känns inte tillräcklig originell utan som en nödlösning som används för att kunna definiera den sista akten. Hade man utvecklat en sidoberättelse där man fick följa nyhetsteam eller McQueens team hade det varit mer påtaglig och trovärdigt. Nu är det mer att, när Lightning McQueen har gjort allting som han lovade, dyker det hans team plötsligt upp. Det nämns heller inte hur han blir hittad i slutet av sista akten.

READ ALSO:  Shazam! Fury Of The Gods (2023) - Official Trailer #2

Huruvida om den här lösningen är funktionell går an att diskutera men det fungerar för berättelsen och den är likvärdig förståelig för den yngre målgruppen, som är den tilltänkta målgruppen. Paul Newman är tillbaka, men som röstskådespelare. Han var bra i Road to Perdition (2002) där han spelade mot Tom Hanks. Owen Wilson gör säkert ett utmärkt jobb utifrån trailers. Jag har dock sett endast den svenskdubbade versionen.

Dock hade jag velat se lite mer fördjupning i filmen. Men det kommer man säkert se i den kommande uppföljaren Bilar 3 (2017) som har premiär i år.

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: