The LEGO Batman Movie (2017)

batman-the-movie-lego

Titel: The LEGO Batman Movie

År: 2017

Genre: Animation | Action | Äventyr|

Längd:  106 min

Regissör:  Chris McKay

Skådespelare:  Will Arnett, Michael Cera, Rosario Dawson

imdb_46x22 8,0/10

Det är stora förändringar på gång i Gotham och om han vill rädda staden från att bli övertagen av Jokern måste han nog sluta med den ensamma-hjälten-grejen och lära sig samarbete. Och kanske, men bara kanske, kan han lära sig att slappna av lite ibland. I samma komiska anda som gjorde LEGO® Filmen till ett världsfenomen får nu den självutnämnda ledaren LEGO Batman en helt egen film på vita duken.

BÄSTA BATMAN – FILMEN PÅ LÄNGE

Trots sin tilltänkta målgrupp så är det svårt att inte ta den här som en satirisk film, eller parodiskt budskap. Den gör narr i stort sett av samtliga filmer som innehåller Batman. Det fungerar väldigt bra. Precis som Bilar (2006) och Moana (2016) är den här filmen sett med svenskt tal och inte originalversionen. Utifrån trailers så känns dem som att svenska versionen hade gjort ett bättre jobb när det kommer till att utforma de klassiska karaktärerna. Zach Galifianakis gör jobbet som Jokern, i originalversionen. Dock är den svenska rösten lite mer påtaglig. Han är inte kännbar via rösten vilket gör det lättare att se honom som en karaktär och inte en skådis som läser manus.

READ ALSO:  Black Panther: Wakanda Forever (2022) - Official Featurette: Underwater scenes

Den har en karisma som den förra Lego filmen inte hade. Det finns ändå ett djup. Batman inser att ensam är inte den starkaste faktorn när sin ärkefiende Jokern öser en hel drös med superskurkar till staden och Batman måste då samarbeta med den nye kommissarie Gordon och sin adoptivson Robin och butlern Alfred. Den träffar rätt även med sina påtagliga skämt, som är genomtänkta och målinrikta. Batman tar en stark vändning när hans ego, vänds emot honom och han tvingas samarbeta vilket blir hela konceptet i slutet av filmen.

När det gäller Batman som karaktär så har de verkligen personifierat honom som den mest egocentriske superhjälten som finns vilket är förankrad i de tidiga superhjältetidningarna. Att han skulle vara en ensamvarg är ganska självklart vid det här laget då det finns styrka och en självsäkerhet i karaktären. Men också hur det etableras. Batman är den karaktär som är främst kännetecknad som en ensamvarg och det blir rätt tydligt i den här filmen. Det finns många easter egg och käftsmällar som är riktad till förra årets Batman-filmer som Batman V Superman: Dawn of Justice (2016) och Suicide Squad (2016). Det finns även sekvenser där Tom Cruise dyker upp när Batman ser på bio. Dock så lämnas relationen mellan Batman och Cruise till publikens förfogande. Vad det betyder, förklaras inte.

READ ALSO:  The Last of Us (2023) - Featurette: Episode 2

Men egentligen behöver det inte förklaras så mycket i den här filmen då den är fylld med välskrivna dialoger, kännbara karaktärer som Batman, Alfred, Jokern och Robin. Relationen mellan Jokern och Batman är den bästa och den mest kreativa delen i hela filmen, även om det finns andra humoristiska tillfällen. Hur Jokern ser på deras fiende-förhållande som en intim kärleksrelation kan uppfattas för den äldre publiken någonting annat än vad det är. Det blir en kärleksrelation mellan dem och Jokern vill Batman erkänna för honom att han hatar honom. Jokern blir ledsen och vill ändå få Batman att erkänna för honom att han är hans ärkefiende. Det är både fånigt och smart då det krockar med karaktärernas personlighet.

READ ALSO:  What's On DisneyPlus In February 2023

The Lego Batman Movie är en speciell film som underkastar Batman som karaktär. Den gör narr av andra filmer, men har ändå Batman-känslan som alla hängivna fans känner till. Den är en rolig, smart och bättre än sin föregångare. Det är en utmärkt familjefilm då både unga som vuxna kan njuta av dess underhållning.

betyg 4 av 5

[ENG REVIEW]

Don`t copy text!
%d bloggers like this: