Alien: Covenant (2017)

MV5BNzI5MzM3MzkxNF5BMl5BanBnXkFtZTgwOTkyMjI4MTI@._V1_SY1000_CR0,0,673,1000_AL_

Titel: Alien: Covenant

År: 2017

Genre: Skräck, Sci-Fi, Thriller

Längd: 122 min

Regissör: Ridley Scott

Medverkande: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup

imdb_46x22 6,9/10                                       

 

          

När besättningen på rymdskeppet Covenant är på väg till en avlägsen planet i den bortre delen av galaxen, upptäcker de att vad de tidigare trott varit ett outforskat paradis i själva verket är en mörk och farlig värld. De tvingas fly från ett hot mer skrämmande än de någonsin kunnat föreställa sig.

UNDERHÅLLANDE, DOCK GENERELL

Jag gillar skräckfilmer och har alltid varit ett fan av Alien-serien, men jag känner att den börjar tappa greppet. Filmen Prometheus var en fräsch nystart och gav mig hopp för serien igen, men denna film var ingen utveckling.  Den var varken sämre eller bättre än tidigare filmer med samma namn. Denna kändes helt enkelt medelmåttig.

READ ALSO:  Cocaine Bear (2023) - Official Featurette #1

Om man går in på strukturen på manuset och själva berättelsen, finns det intressanta element. Dock dras de ner på grund av karaktärerna. Manuset och karaktärerna förbättras ut med filmen, dock är första delen väldigt vek. Händelsen som leder till huvudkonflikten, sker av en slump. Tryckvågen som förstörde  rymdskeppets segel, skedde utan anledning. Om den plötsliga tryckvågen inte hade skett, skulle de kanske inte råkat ta emot din mystiska ljudsignalen, som ledde dem till planeten där huvudkonflikten utspelar sig.

Konflikterna som utspelar sig på planeten, är intressanta och spänningsfyllda. Jag älskar hur filmen blandar handling och element från Prometheus. Tyvärr blir det svårt att avgöra om de bra scenerna är originella, då mycket är baserat på det som utspelar sig i Prometheus. Sista delen av filmen är också väldigt onödig. När rymdvarelsen ploppar ut ur magen på en av de sista medlemmar ombord. Rymdvarelsen påverkar inte handlingen, den dödar bara några oviktiga karaktär. Den onda robotkopian som spelas av Michael Fassbender, skulle fortfarande ha lurat medlemmar ombord. Attacken och den slutliga fajten med varelsen borde klippts bort. Den fanns där bara för att ”fylla i” och ge eventuell spänning. Tyvärr är det överlag, ett medelmåttigt manus.

READ ALSO:  The Patient (2022)

Skådespelarna var en av de faktorerna som lyfte upp filmen. Imponerande grupp av skådespelare, med Michael Fassbender i centrum. Han är den som enligt mig, är den mest talangfulla i denna film. Hans sätt att spela den onda roboten David, är konstnärligt. Man får en känsla av Dr. Frankenstein, om han fick törsten för blod.

Ännu en faktor som lyfter upp filmen, är scenografin. Miljön är väldigt vackert tillgjord och ger realism till världen den utspelar sig i. Jag skulle kunna gå så långt, att säga att scenografin i alla fall förtjänar en nominering för Oscarsgalan nästa år.

Om man ska summera filmupplevelsen, var den ändå väldigt underhållande med spänningen och konflikterna mellan människorna och rymdvarelserna. Det finns extraordinära saker i dina här filmen, som tyvärr blir sekundär till medelmåttigheten. Filmen är en generell skräckfilm. Vilket inte behöver betyda något dåligt, då allting handlar om ens egen preferens. Jag rekommenderar att man i alla fall ska testa att se den, när den exempelvis har kommit ut på DVD eller Netflix. Man kommer inte bli besviken, dock inte imponerad heller.

READ ALSO:  The Mandalorian (2019-): Season 3 - Official Featurette: Phenomenon

English Review

 

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: