Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017)

Potc.jpg

Titel: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

År: 2017

Genre: Action | Fantasy | Äventyr |

Längd: 129 min

Regissör: Joachim Rønning och Espen Sandberg

Medverkande: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Javier Bardem

   imdb_46x227,2/10

Kapten Jack Sparrow är återigen jagad av sin gamla nemesis, den skräckinjagande Kapten Salazar. Salazar tänker förgöra varenda pirat på haven och Kapten Jacks enda hopp om överlevnad är att försöka hitta Poseidons mytomspunna treudd, en kraftfull klenod som ger ägaren total kontroll över haven.

ÄVENTYR PÅ RUTIN

Problemet med omåttligt populära filmfranschiser är att producenterna bakom aldrig vet när det räcker och när det är nog. Det är någonting som man kan genomskåda med serier som Alien och Star Wars.  Det finns aldrig en botten med dessa serier. Det är ett bidragande pengamaskiner. Men sedan är det också dessa block-busters som till större del finansiera hela filmbranschen, specifikt i Hollywood. Det är dessa filmer som ska få branschen att överleva ett ytterligare ett år, beroende vilket resultat Box-Office har gett.Det är fjorton år sedan den första filmen slog igenom under det underbara filmåret 2003, då Lord of the Rings: The Return of the King, Spider-Man och Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans Förbannelse släpptes.  Pirates har varit en av de största inkomstinbringande film-serierna genom tiderna, och på ett sätt speglas det väldigt tydligt i den här filmen.Även om den norska regiduon Joachim Rønning och Espen Sandberg har försökt förmedla samma ton och stil som de föregående filmerna kontrar de med förutsägbara element. Har man sett de tidigare fyra filmerna så kan man förutse ungefär vad som kan hända i filmen. Dessa scener förekommer och återkommer i varje film.

READ ALSO:  The Last of Us (2023) - Featurette: Episode 1

De visuella effekterna, som är en av de starka kvaliteterna tillsammans med rollistan, frambringar ändå en snygg och trovärdig miljö.  Även om det är tonvis med CGI involverad så har de i sin helhet överkommit ett snyggt och välgjord jobb till filmens omfång. Kostymerna och sceneriet har även sina starka sidor i den här serien, det finns ett par referenser till den europeiska historien, såsom giljotin och Galileo Galilei. Än om det inte verkar så, har dessa preferenser en signifikant betydelse för filmens huvudlinje. Ungdomsspåret, som tidigare har blivit etablerats tillsammans med Elizabeth Swann och Will Turner, följs nu genom Henry Turner och Carina Smyth. Henry har en stark och stor roll, vilket ibland kan leda till att Jack Sparrow kommer i skymundan. Dock har Sparrow aldrig varit huvudfokusen i dessa filmer, även om det han som oftast för handlingen framåt.  Han är karaktären som oftast är alkoholisten och blir örfilad av horor eller andra kvinnor samt problem som grova skulder. Jack Sparrow dyker alltid upp efter halva filmen, på ett udda ställe och skapar uppmärksamhet, sedan rymmer han på ett ögonöppnande sätt vilket gör honom efterlyst av alla involverade. Funktionellt är det hela hans karaktär som är tänkt att driva framåt. Då det är han som är huvudnumret av hela filmen, det är han som alla går och kolla på. Det är inte alltid det gör i dessa filmer.

READ ALSO:  To Leslie (2022)

Johnny Depp, som har spelat karaktären sedan 2003, känns lite bortkommen i sin roll gentemot hur han förmedlade karaktären tidigare. Han hade starkare inlevelse tidigare och nu kör han sin roll precis som att det vore en daglig rutin. Han gör visserligen ett bra jobb, och han säljer in trovärdigheten men inlevelsen skulle ha varit större. Även om Orlando Blooms karaktär Will Turner återkommer, så har han inte förändrats. Han har två scener i filmen och han pratar med en helt annan accent än tidigare, vilket blir förbryllande. Geoffrey Rush, trots sin höga ålder, återvänder och det är glädjande att se att han har kvar samma karisma som filmerna innan. Han har en genomgående karaktär som är lätt att bli omtyckt. Det är underbart att återse hans Hector Barbossa, då han skapade ett starkt intryck i första filmen. Javier Bardiem, som spelar antagonisten Capitan Salazar, som motverkar Jack Sparrow under filmens gång dock så har han ingen riktigt stark legit orsak till att avsky Jack Sparrow och vilja döda honom. Han är dock ingen stark karaktär utan fungerar tyvärr som ett störningsmoment under hela filmen. Han har ingen eget driv utan det är endast Sparrow som han har i åtanke. Han blir även förvanskad i slutet, vilket är orsaken till hans svaghet som karaktär.

READ ALSO:  Black Panther: Wakanda Forever (2022) - Official Featurette: Underwater scenes

Till skillnad från de tidigare, är att den är filmad digitalt för andra vilket ger filmen en slätare yta och inte den filmkorniga och grova känslan.  Det är också första gången om inte spelar in i Karibien, utan är inspelat i närheten av Australien. Det är också dubbla flashbacks som är något nytt till serien. Det positiva med det är att det fördjupar Sparrow karaktär och hans historia då han är en otydlig bakgrundshistoria. Man ser en yngre Johnny Depp, som en del av den stora konflikten.De tre första filmerna lyckades ändå förmedla och etablera pirat-känslan och dess mystik under 1700-talets Europa, men efter tredje filmen avslutades. Den är underhållande och förhåller sig till sin genre. Den har komiska element och överraskningar såsom en Post-Credit scen. Den svenska tieln Salazar Revenge avslöjar för mycket istället för originaltiteln är originell och subtilt använt.

Pirates of the Caribbean 5 – [ENG]

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

 

Don`t copy text!
%d bloggers like this: