Rapt (2009)

rapt 2009

Titel: Rapt

År: 2009

Genre: Drama | Thriller |

Längd: 125 min

Regissör: Lucas Belvaux

Medverkande: Yvan Attal, Anne Consigny, André Marcon

imdb_46x22 6,7/10                                                     

En rik affärsman kidnappas. Medan han blir fysiskt och mentalt torterad, förhandlar kidnapparna, polisen och styrelsen för hans företag om hans lösensumma på 50 miljoner euro. Men hans mörka hemligheter dyker upp samtidigt.

TYPISK KIDNAPPNINGSDRAMA, PÅ ETT UNIKT SÄTT

SPOILER VARNING.

(Rekommenderar att se filmen innan man läser denna recension).

Jag var skeptiskt först om jag skulle se denna film, då konceptet varken var lovande eller unikt. De första två tredje delarna av filmen är ett kidnappningsdrama, underhållande men inget speciellt. Det som jag var mest nöjd med under de första akterna var skådespelarnas uppträdande, som var trovärdigt och imponerande från början till slut. Om de inte hade gjort ett sådant bra jobb, hade jag troligtvis stängt av efter 20 minuter. Manuset var medelmåttig, speciellt i början då det man förväntade sig skulle hända, skedde. Exempelvis familjen vill betala lösensumman, men det vill inte myndigheten eller företaget, så det blir bråk etc. Handlingen i första och andra akten är inte den bästa men inte heller den sämsta – då den höll mig intresserad för stunden. Efter ett tag blev det förutsägbara för mycket och jag började överväga om jag skulle fortsätta se eller inte. Det var då filmen tog det förutsägbara och vände det upp och ner, bildligt talat.

READ ALSO:  To Leslie (2022)

Detta var det som hände; kidnapparna väljer att släppa karaktären Stanislas då de inte kan förhandla med myndigheten och hans familj längre – de helt enkelt kommer ingenstans i utbytandet. De släpper honom med villkoret att han måste betala lösensumma själv senare, när de kontaktar honom med kodordet ”Calypso”. Om han inte betalar kommer de avrätta oskyldiga. Stanislas går såklart med på det och blir frisläppt. När han kommer tillbaka till omvärlden, har han flera saker att konfrontera såsom situationen på jobbet och alla skandaler som har kommit ut om honom.

Det var vid det här scenen som jag förväntade mig att han skulle förändras, be om förlåtelse till sin familj och bli en ny person. Men han gör inte det, utan han fortsätter att bry sig bara om sig själv. Han försöker inte ens få tag i pengarna han lovade kidnapparna – då han bara vill leva sitt liv som det var tidigare, med spelmissbruk, alkohol och otrohet. Filmen slutar med att hans fru skiljer sig från honom och han blir sparkad från jobbet. Sedan avslutar filmen med en ”cliffhanger” – han får ett brev med kodordet ”Calypso”. Efter den tredje akten, vinner filmen tillbaka mig helt då manuset tar en familjär berättelse och ger sin egna tvist på det. Det är inte den bästa handlingen överlag, men karaktären Stanislas som gör den här filmen värd att se.

READ ALSO:  The Last of Us (2023) - Featurette: Episode 3

Det märks att filmskaparna hade en budget att följa – då rekvisitan i vissa scener inte höll måttet. Ett bra exempel på denna ”miss” är när huvudkaraktären Stanislas Graffs finger blir avskuret. Man ser tydligt att det är en låtsatshand som hans finger blir avskuren från. Man kan även se hela hans finger i en senare scen. Scenografin i överlag var passande för filmens ton och handling. Jag är alltid för lite mer komplexa kameravinklar och scenografi, men den här gången var det lagom för det man ville få fram som publik.

Avslutningsvis, tycker jag att regissören gjorde ett ansenligt jobb med denna film. De sakerna jag inte gillar med filmen, är på grund av produktionens budget. Det känns som att de inte hade tillräckligt med pengar för att berätta manuset på bästa möjliga sätt. Däremot rekommenderar jag att man ger denna film en chans. Den är absolut sevärd.

READ ALSO:  The Boogeyman (2023) - Official Trailer #1

 

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: