The Square (2017)

the square

Titel: The Square

År: 2017

Genre: Drama | Komedi |

Längd: 142 min

Regissör: Ruben Östlund

Medverkande: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West

imdb_46x22 7,9/10                  

Christian är en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum. Han kör elbil och försöker leva som han lär. Dagarna innan utställningen The Square, ett verk som skall påminna om vårt gemensamma ansvar i det offentliga rummet, ska öppna blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Han påbörjar en jakt på förövaren och försätts i allt mer pressade situationer som får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass. Samtidigt måste Christian hantera den PR-byrå som museet anlitat för att marknadsföra den kommande utställningen. Något som visar sig ta en oväntad riktning och som försätter såväl den konstnärlige ledaren som muséet i kris. Innehåller spoilers! 

UNIK PÅ SITT EGNA SÄTT

READ ALSO:  The Last of Us (2023) - Official Trailer

 

Jag hade aldrig tidigare sett en film av Ruben Östlund, men jag hade fortfarande stora förhoppningar för den här filmen. Dock var jag även skeptisk som jag brukar vara när jag ser en regissörs verk för första gången. Östlunds intervjuer gällande filmen dämpande inte heller min skepticism då han berättar att han gillar att göra scener så pinsamma som möjligt, vilket jag ansåg låta absurt men jag gav fortfarande filmen en chans.

När det kommer till manuset tycker jag att den är nästintill briljant då den galant leder publiken in i karaktären Christians galna liv och värld. I den här filmen har alla en-skruv-lös, från huvudkaraktären Christian själv till kassörskorna på 7-Eleven som helt blint går med på att ta emot mystiska paket, utan frågor. Första kändes handlingen väldigt slumpmässig med exempelvis rånet på Christian, som han verkar först inte ta allt för seriöst. Men den händelsen blir sedan central i handlingen. Överlag är handlingen förvirrande och absurd i början men mot slutet blir den mer strukturerad och känslomässig. Vi som publik gräver försiktigt igenom fiktion världens galenskaper och pinsamhet tills vi kommer till deras centrala emotionella inre.

READ ALSO:  Critics' Choice Award 2023 - Nominations

När det kommer till skådespelarna så älskar jag Claes Bangs och Elisabeth Moss kemi i den här filmen. Kontrasten mellan de båda är solklar men man får fortfarande svårt ibland avgöra vem som verkligen är ”den galna” av de två. En genialisk grupp av talangfulla skådespelarna var de i den här filmen.

Scenografin och produktionsarbetet överlag förtjänar också beröm. På grund av dem, känns hela filmen som en surrealistiskt dokumentär med de realistiska färgkontrasterna. Jag vet inte om det var ämnat att vara sådan men för mig funkade det jättebra. Men jag kan fortfarande se varför folk skulle ha problem med det då det inte är de vackraste bilderna att titta.

READ ALSO:  What’s On Amazon Prime Video In December 2022

Om man ska summera, blev jag överraskad av Ruben Östlund och hans team. De finns små problem jag har med filmen, men det är inget som förstör upplevelsen. Det är dock en film som man behöver se två gånger för att fullt ut förstå allting.

Jag måste erkänna att jag är hoppfull och energisk över att se om Östlunds ”pinsamma teknik” fungerar i hans nästa film. Under tiden rekommenderar jag denna film enormt mycket!

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: