the-last-jedi

Titel: Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi

År: 2017

Genre:  Action |Sci-Fi | Äventyr |

Längd: 152 min

Regissör: Rian Johnson

Skådespelare:  Daisy Ridley, Carrie Fischer, Oscar Isaac

imdb_46x22 8,5/10

Den episka Skywalker-sagan fortsätter när hjältarna från The Force Awakens ansluter sig till de galaktiska legenderna i ett storslaget äventyr som avslöjar Kraftens uråldriga mysterier och chockerande sanningar från det förflutna. (SPOILERS)

EN UPPFÖLJARE SOM FÖRTJÄNAR SIN PLATS

Nu, i samband med Disney-Fox affären, har Disney i stort sett monopol i hela Hollywood. De har Marvel, Lucasfilm och nu 21th Century Fox. Den nyligt ägda Disney, som växer för varje dag, kommer med garanti aldrig upp i kvalité som Lucasfilm åstadkom under 70–80 – talet. Lucasfilm åstadkom någonting då som förändrade hela filmbranschen för evigt. Nu är det bara en inkomstkälla som driver deras maskineri högre upp i hierarkin. De lever på framgångsrika filmer och efter 2015s barnvänliga Star Wars, som idag kan klassificeras i kvalité med prequels, fortsätter nu en hype som vi har sett tidigare. Rouge One hade premiär förra året, The Last Jedi i år och en Han-Solo spin-off nästa vår. Det är en epidemi av Star Wars – filmer som kommer att fortsätta i generationer framöver.

     Den åttonde filmen noterar det väl då den förankrar och fördjupar världen som alla känner till vid det här laget. Den har en helt annan ton i jämförelse med de sju andra filmerna, dock så har den mest gemensamt med sjunde filmen men referenserna till de tidigare händelserna återkommer frekvent under filmen.

READ ALSO:  Waco: American Apocalypse (2023)

   Filmen bryter även mot normen som vi är vana att Lucasfilm förmedlar i sitt rymdepos-serie. Den avviker från den traditionella Star Wars-filmen alla önskar sig att se dock är det en positiv antydande då The Force Awakens tillförde något nytt men ingenting unikt såsom vad den här filmen försöker gestalta. Till skillnad från de tidigare filmerna gräver den djupare och tittarna får lära känna sina karaktärer på flera olika plan. Den driver mycket fram med Kylo Rens egna tvivel om sin identitet och sin passion om ett eget styre i galaxen. Han har också en frekvent kommunikation med hjältinna Rey som spinner vidare på deras möte från den tidigare filmen. Hon har tillsammans gjutit något för den nya generationen för Star Wars-fans globalt. Hon är mer intressant nu än tidigare. Dessutom avslås de absurda ryktena i The Last Jedi om att Skywalker skulle vara en del av hennes familj och att den sista Jedi är Luke Skywalker.

    Till och med Finn har blivit bättre och är mer seriös i sitt agerande. Att han skulle ha en romantisk relation med sin nyfunne vän Poe Dameron är dock absurt eftersom intima relation i den här världen ter sig vara dödligt eller kriminellt. Kärlek är något som finns i själen hos karaktärerna vid den goda sidan av Kraften däremot är det inte en del av sagans kärna. Antigen dör karaktärer som har haft kärleksrelationer eller så går dem över till den onda sidan. Det är ett faktum, vilket går att finna i paret till både Anakin Skywalker och Han-Solo som har dött i serien. Alla är ensamvargar, mer eller mindre i Star Wars och romantiska relationer är inte långvariga.

READ ALSO:  Friedman Set To Scribe Marvel’s Fantastic Four

   Att återse Mark Hamill för kanske sista gången som en bitter och förargad jedi Luke, är det med känsloladdad stämning att se honom försvinna ur universumet. Det var inte lika dramatiskt som Han-Solo dock så var det mer fridfullt slut för karaktären. Beroende hur de framtida planerna ser ut för den kommande filmen kvarstår frågetecken om Leias återkomst då Carrie Fischer har avlidit. Hennes kemi med Mark Hamill känns nostalgiskt och en kärt återseende.

   Musiken, som John Williams har komponerat, känns igen på många sätt men dess användning ter sig vara mer spontant och blir en distraktion som följd. Varje gång det är ett exalterade ögonblick i filmen höjs den episka musiken till hundra procent, vilket gör att den tappar sin funktion när den verkligen behövs. De visuella effekterna är slående och snygga, vilket alltid har varit en garanti för de här filmerna med undantag för George Lucas visioner för cirka arton år sedan. De fungerar till större grad och är tillräckligt inbäddad i filmens berättelse för att det ska kunna vara övertygande för tittarna. Däremot har finns det ögonblick i den här filmen såsom när nya världar utforskas där mittdelen haltar en aning och tempot sänks en aning. Det är en långdragen sekvens, hela mittdelen och därför kan slutet kännas abrupt. Dock finns det tillräckligt med twistar och vändningar i den här underhållande filmen som gör Rian Johnsons vision av Star Wars sevärd. Han uppfyller kriterierna för vad som definierar en bra film. Även om J.J Abrams återkommer för den nionde delen i sagan så är Johnson den ultimata regissören för att ta sig an eposet som har överlevt i 40 år.

READ ALSO:  Barry (2018-2023): Season 4 - Official Trailer

betyg 4 av 5

 

 

 

 

 

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: