Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Advertisements

Nyårskrönika år 2017

Last Updated on

Nyårskrönika år 2017

Detta har varit ett kontroversiellt år för filmbranschen med bland annat skandaler och nya tolkningar av tidigare material. Det har fördjupat våra diskussioner i samhället och filmvärlden.

#Metoo

Metoo

Den största händelsen i år har varit ”Me too”-rörelsen. Den har tagit över Hollywood och världen. Oavsett om man gillar det eller inte, har den produktivt hängt ut och stoppat djuriskt beteende hos vissa högt uppsatta människor i Hollywood-eliten. Den största boven av de alla vara Harvey Weinstein, chef för The Weinstein Company, som i flera år har sexuellt trakasserat kvinnor. Jag har aldrig varit ett fan av politik, men som människa och dedikerad filmälskare anser jag att det är en bra sak med att människor som Weinstein blir uthängda för det de har gjort. Filmbranschen ska aldrig vara någonting annat en kreativ och neutral plats. Förtryck skapar inte kreativitet, den kväver det. Hur detta korståg kommer fortsätta och utvecklas utmed år 2018 kommer bli intressant att följa. Man får tro vad vill om rörelsen, hata eller älska den. Det är ens rätt att avgöra själv, men om man är en äkta filmskapare eller -älskare bör man hålla med att filmbranschen ska vara en plats där kreativitet kan blomma.

 

Film

the-last-jedi

När det handlar om filmutbudet har året haft mycket att erbjuda med originala idéer och nya tolkningar av tidigare verk. Det har varit filmer som har gett en ny syn på samhället och människor, såsom Get Out (2017). Berättelsen om svarta mannen, Chris Washington, som åker till sin vita flickväns släktträff och märker något är fel. Filmen ger en satirisk tolkning av liberaltänkande människor. Att de konstant ursäkta sig själva för sin vita hudfärg alienerar de Chris ännu mer, vilket tas ett steg längre i utmed handlingen.

En annan film som har talats mycket om nu mot slutet av året är The Last Jedi (2017). Eftersom det är nummer åtta i Star Wars -serien och nummer två i nuvarande trilogin, hade den mycket att leva upp till. The Force Awakens (2015) la grunden till denna films handling, vilket förvånande inte förföljdes. Personligen är jag glad över att regissören Rian Johnson skrev ett eget manus. Mycket av kritiken mot filmen ha varit mot Luke Skywalkers nya karaktärsdrag där den tidigare unga optimistiska hjälten nu blev en gammal pessimistisk gubbe. Han levde inte upp till den bilden de förväntade sig, vilket är filmens premiss. Flertal gånger under handlingen pratas det om hur legender inte är sanna. Om man blir en sätts man på en piedestal som inte går att komma ner ifrån. Filmen försöker krossa dessa fördomar och visa att det finns en människa bakom berättelserna som inte är felfri, vilket ingen är. Johnson utvecklar vidare med att poängtera att det är helt okej att misslyckas ibland, då det är så man lär sig. Det är en lärdom om att ingen är perfekt, inte ens hjälten på den vita duken.

Man kan också säga att detta har varit ett utmärkt år för DC och deras universum. Wonder Woman (2017) blev filmen som fick återupprätta deras namn i Hollywood. Den gav ett framgångsrikt exempel om hur kvinnor kan ha dominerade roller i filmer och ha samma underhållande struktur i karaktärer och handling som resten av hjältefilmerna. Justice League (2017) blev också en av DC:s bättre filmer även om den inte blev lika framgångsrik som Wonder Woman.

Andra filmer värda att nämna är, Dunkirk (2017), Logan (2017), Baby Driver (2017), The Florida Project (2017). Överlag har det varit ett bra år för film även om det också har varit ett händelserikt år med både positiva och negativa saker som har skett.

 

TV

stranger-things

Netflix har fortsatt att dominera med sina serier, exempelvis fortsättningen av Stranger Things (2016- ) och Orange is the New Black (2013- ). Streamingsajten har också producerat nya serier, såsom American Vandal, Mind Hunter, Marvel’s The Punisher, Godless etc. Men den mest intressanta av de alla måste vara Wormwood (2017). En dramatiserad dokumentärserie där man får en familj som kämpar för att ta reda på vad som verkligen hände deras pappa när han tog självmord. Det leder dem djupare in i skandaler involverande CIA, vilket gestaltas genom en blandning av dokumentärt material och fiktivt återskapande.

Man kan inte heller låta bli att prata om deras beslut att sparka Kevin Spacey från House of Cards (2013- ) på grund av att han hängdes ut under ”Me too”-kampanjen. Det kom fram att han hade sexuellt trakasserat en fjortonåring för trettio år sedan. Förutom det har han också sexuellt trakasserat män i hans produktionsteam. Det är förståeligt om Netflix vill sparka honom på grund av det men de borde inte fortsatta serien utan honom då han är den centrala karaktären i handlingen. Hans självisk tänkande och manipulerande strategier är det som drar in tittarna, vilket gör det omöjligt att fortsätta utan honom. De borde ställt in hela serien istället, precis som de gjorde med The Get Down (2016-2017), Hemlock Grove (2013-2017), Lilyhammer (2012-2017) och Marco Polo (2014-2017). Men det är bara att vänta och se om det var ett bra beslut eller inte med Spaceys avbrott.

 

2017s Oscars

maxresdefault

Förra årets Oscarsgala började precis som vanligt, med medelmåttig underhållning och till mesta delen förtjänande vinnare, såsom Linus Sandgren. Han gjorde ett utmärkt arbete med kinematografin för Damien Chazelles La La Land (2016). Färgerna och kontrasterna gör varje ny scen till ett konstverk i sig självt. Stilen gör också en homage till gamla femtiotals musikaler. Men det var inte det mest minnesvärda från galan, utan det var misstaget som skedde när priset för bästa film skulle delas ut. Då skådespelarna Faye Dunaway och Warren Beatty från Bonnie och Clyde (1967) råka säga fel namn då de fick fel kort att läsa av. Istället för att presentera den sanna vinnaren Moonlight (2016) sa de istället att La La Land vann. Då de fick Emma Stones kort från när hon vann för bästa skådespelerska i samma film. Det blev en pinsam situation under galan när de kom fram att Moonlight var den riktiga vinnaren och producenterna från La La Land fick ge dem prisarna istället. Men producenterna gjorde det med välvilja och respekt, vilket regissören för Moonlight tackade för. Detta var ett stort misstag av Oscarsgalan som bör inte upprepas i framtiden, men det gav iallafall dem stor publicitet och en rolig stund att skämta om i framtiden.

Här är listan till alla vinnare och nominerade för det året. 

 

År 2018

MV5BNzg1OWY4OWYtYzY5NC00ODg5LWIxM2EtZjdjNjE4N2NmYzE4XkEyXkFqcGdeQXVyMjg5NDMwMQ@@._V1_SY999_CR0,0,669,999_AL_

I år finns det många filmer att längta till och vissa man kan överväga att se. Avengers: Infinity War (2018) och Black Panther (2018) är två av de som det pratas mest om. På grund av Marvels näst intill felfria rykte med sina filmer kommer man nog som publik att inte bli besviken. Black Panther har regissören Ryan Coogler som gjorde ett utmärkt jobb med filmen Creed (2015) och med den visade han sin talang att ta in känt material och göra om den till sitt egna. egna. Han öppnande en ny värld för Rocky-franchisen med både gamla och nya karaktärer. Precis som då är han nu också en av manusförfattarna, vilket gör att fans av Marvel kan andas ut. Black Panther är i bra händer.

När det gäller Avengers: Infinity War finns det inga tvivel att den kommer vara bra, då den regisseras av bröderna Anthony Russo och Joe Russo. De och deras manusförfattare, Christopher Markus och Stephen McFeely är Marvel-veteraner då de har arbetat tillsammans på några av de tidigare Avengers-filmerna. De har alltid hållit måttet för att producera en underhållande film så det handlar inte om den kommer vara bra eller inte. Det handlar om den kommer vara revolutionerande eller ge filmserien ett nytt perspektiv. Då serien börjar närma sitt slut av tredje fasen är det viktigt att Marvel slutar med en stor smäll för att kunna få fans att bli intresserade i deras andra framtida projekt. Marvel har ändå planer om tjugo ytterligare filmer som kommer att släppas framöver.

Då vissa fans var kluvna över The Last Jedi blir det intressant att se hur de kommer reagera till Solo: A Star Wars Story (2018) nu i maj. Det är första gången efter att Disney startade upp franchisen igen som vi slipper att vänta ett år för att få en ny Star Wars-film. Det gör att vi som publik enbart får precis med tid att smälta den senaste filmen innan vi slängs in i den världen igen. Om det är bra eller dåligt är svårt att avgöra, så det är bara att vänta och se. Men den ser lovande ut med konceptet att vi ska få reda på Han Solos bakgrundshistoria och att Ron Howard stod för regin. Howards senaste filmer har varit en blandning av bra och medelmåttig; exempelvis In the Heart of the Sea (2015) är en film som inte faller för min personliga smak men han är fortfarande en filmisk visionär med meriterna för att backa upp det. Han har också far-och-son duon Lawrence och Jon Kasdan som manusförfattare. Lawrences tidigare arbete med originaltrilogin går inte att missa och förhoppningsvis har Jon fått en del av hans fars kreativa gener, hur som helst kommer det finnas en hög förväntan på denna film.

Andra filmer värda att nämna är, Ready Player One (2018), The Predator (2018), Aquaman (2018). Detta är bara ett fåtal exempel på vad kommande året har att erbjuda. Förhoppningsvis kommer det bli ett stort år för film.

Här är en länk till årets kommande filmer.

 

Profile

Richard Bengtsson
Richard Bengtsson | Journalist.

Richard.mackansfilm@gmail.com
Advertisements
%d bloggers like this:
Play All Replay Playlist Replay Track Shuffle Playlist Hide picture