The Shape of Water (2017)

The Shape of Water (2017)

Titel: The Shape of Water

År: 2017

Genre: Drama| Fantasy | Äventyr|

Längd: 123 min

Regissör: Guillermo del Toro

Medverkande:  Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon

imdb_46x22 7,5/10

An other-worldly fairy tale, set against the backdrop of Cold War era America circa 1962. In the hidden high-security government laboratory where she works, lonely Elisa (Sally Hawkins) is trapped in a life of isolation. Elisa’s life is changed forever when she and co-worker Zelda (Octavia Spencer) discover a secret classified experiment.

EN ATMOSFÄRISK SAGOVÄRLD

Efter att Del Toro levererade filmer som Crimson Peak (2015), skulle man kunna ifrågasätta hans intelligens, då den uppnådde ingens förväntningar. Det var ett intressant koncept som ingen längre vill acceptera. Det var en katastrof till skillnad från många andra av hans titlar ur filmografin.

Men nu har han dragit sig tillbaka till sagovärlden där Del Doro känner sig mest hemma, där han känner sig mest bekväm med tillvaron och det märks med hans filmiska språk. Det är där hans talang som berättare och filmskapare träder fram. Han använder det för att kulminera en saga om kärlek under 1960-talets USA, där amerikanerna förefaller att ha en dold agenda mot ryssarna.

READ ALSO:  What's On DisneyPlus In February 2023

Man ska dock inte förglömma att han berättarstil känns igen i sin genre även om han har en unik stil. Han förhåller sig väl till den mixade genren han försöker tillföra till sin berättelse och sin publik. Han gör det genom att skapa atmosfärisk sagovärld där han bjuder in publiken till hans arena och tittarna upplever i slutändan en stämningsfull film. Han gör det genom att skapa snygga effekter, varav i en scen är det en av de snyggare scenerna på senaste tiden. Effekterna är tillräckligt tilltalande och innovativa att man glömmer bort att det bara existerar i sago-världen.

Det är en färgstark film med många emotionella val, där protagonisten är stum och hon finner sin jämlike hos den här fiskmannen. Hon inleder även en intim kärleksrelation. Sally Hawkins (Elisa Esposito) briljanta insats gör den här stumma karaktären rättfärdig och har den genuin karisma för att spela den här typen av roller. Under filmens gång växer hon jämte med karaktären och hon utvecklas till något publiken inte trodde var möjligt.

READ ALSO:  To Leslie (2022)

Octavia Spencer, Zelda Fuller, förstärker hennes trovärdighet genom att spela med och medverka som Elisas egna tolk när hon tecknar.

Richard Jenkins, Giles, har en stor betydande roll i filmen men dock är det oklart vad hans relation är med Elisa. Han bor ovanför en biograf och det är i slutet oklart om hur han lärde känna filmens huvudkaraktär. Han är en intressant karaktär som fungerar som Elisas fadersfigur alternativt sidekick.

Guillermo Del Toro, som tidigare har varit i skymundan och kanske inte är det första man tänker på i samband med filmutbudet från Hollywood, gör filmen rättvis. Han verkar ha trivts med att producera den här filmen. Han har gjort ett välskrivet manus, då det finns väldigt få originella manus i Hollywood men den har en förutsägbar struktur. The Shape of Water har även trogna kostymer som  passar till 1960-talets samtida kultur och samhälle.

READ ALSO:  The Patient (2022)

Filmen är välgjord och en härlig upplevelse som har en annorlunda berättelse och intressanta karaktärer. Däremot är det väldigt mycket svordomar och den har flera engagerade karaktärer som är roliga att följa. Med det sagt, så får vi hoppas att den tar hem många Oscars i mars.

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: