Batman: Gotham by Gaslight (2018)

Gotham by Gaslight (2018)

Titel: Batman: Gotham by Gaslight

År: 2018

Genre: Animerat | Action |Äventyr|

Längd: 78 min

Regissör:  Sam Liu

Medverkande: Bruce Greenwood, Jennifer Carpenter, Anthony Head

imdb_46x22 6.9/10

In an alternative Victorian Age Gotham City, Batman begins his war on crime while he investigates a new series of murders by Jack the Ripper.

BATMAN GÖR STEAMPUNK, MEN ÄR DET TILLRÄCKLIGT?

Med ett register som går upp mot ett tusentals framträdanden som involverar serietidningar, spelfilmer, animerade filmer, tv-spel samt en och en annan graphic novels, så har Batmans Gotham förankrat sina karaktärer till vår egna verklighet. DC Comics gör det genom att placera Batman i ett sent 1800-tal med Jack The Ripper i farten. Här är tanken att karaktärerna från serietidningarna och en av den mest renommerade superhjälten framträder med den värsta seriemördaren. Hur absurt det än må låta, så finns det ändå en intressant baktanke som ligger till grund för det här.

Det går dock inte säga direkt ut om det är ett viktorianskt London eller Gotham som är den centrala spelplatsen för den här berättelsen. Gissningsvis så är det Gotham som har fått ett stänk av ett viktorianskt England på sig. Att de applicera en verklig stad och tid och kallar platsen för något annat känns inte direkt gemytligt för den här superhjälten. Till viss del fungerar det, att den här alternativa världen där korruption fortfarande förvanskar samhällets ekonomi och infrastruktur, då karaktärerna är såväl kännbara för tittarna. Man vet deras positioner och deras roller. Man känner igen deras personligheter vid första anblicken, vilket är filmens tyngd i det hela.

READ ALSO:  Guardians of the Galaxy: Volume 3 (2023) - Official Trailer

   Animationsavdelningen däremot verkar ha haft problem att få direktiv om hur Batman faktiskt ska se ut. Till skillnad mot den samtida värld där han en modernare utrustning, så är den här typen av superhjälten något som blir underhållande. Den har inte samma slående animations design som The Killing Joke. Den gav ett genomgående koncept som fungerade väl och det var snyggt animerat, mycket tack vare den framgångsrika graphic novel den är baserat på. Karaktärerna känns dock schablonartat och inte tillräckligt välskrivna med detaljerade bakgrunder som vi är vana och har förälskat oss i tidigare.

  Röstskådespelarna ger gedigna insatser även om det är en medioker berättelse som stundtals engagerar tittarna. Bruce Greenwood kontra Jennifer Carpenter som spelar Bruce Wayne respektive Selina Kyle gör starka ”performances” för sina rolltolkningar, dock saknas Greenwood en mörk bas som Kevin Conroy. Conroy brukar ge sin Batman en tydligare identitet, en distinkt personlighet. Greenwood blir i kontrast mot Conroy, någon som sitter på avbytarbänken. Han blir Conroys mediokra ersättare som inte tillfredsställer publiken. Jennifer Carpenter gör ett hyfsat jobb som Selina Kyle dock så finns det inte klartecken om varför hennes karaktärs involvering i berättelsen har en väsentlig funktion.

READ ALSO:  Babylon (2022) - Official Trailer #2

   Överlag är det här en intressant film som försöker vara nyanserande och tilltalande. Den försöker engagera den större publiken dock så faller den platt mot sin tredje akt där den försöker göra något oväntat. Den placerar en av de mer välkända karaktärerna i Batmans umgängeskrets och gör denne till Jack the Ripper. Logiken bakom finns inte förklarat, mystiken klarnas upp mot slutet men motivet bakom det här valet av karaktär känns inte så välgjort.

Valet av den skyldige förblir därefter malplacerat, då det i sin struktur, går emot karaktärens personlighet och karaktärsdrag. Det går emot allt vad den här karaktären står för och gör hela uppgörelsen motsägelsefullt. De som känner till den här karaktären, då han är en återkommande karaktär i Batmans kretsar så blir det hela kontraproduktivt.

READ ALSO:  The Super Mario Bros. Movie (2022) - Official Trailer

   Det är en lättsmält Batman-film i ett 1800-talets London, som saknar ett genuint djup hos karaktärerna. Den interagerar med en ensemble av karaktärer som inte ger någonting i berättelsens slutände dock är det ändå fascinerande att det finns någon på DC Comics som har pitchat idén; Batman vs Jack The Ripper. Det kan också grunda sig i att DC Comics börjar ha slut på bra originella idéer när det kommer till en animerad Batman med väl etablerade skådespelare och ett alternativ universum var deras lösning på att åtgärda problemet.

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: