Coco (2017)

coco

Titel: Coco

År: 2017

Genre: Animerat|Komedi|Äventyr |

Längd: 105 min

Regissör: Lee Unkrich, Adrian Molina

Skådespelare: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt

imdb_46x22 8,7/10 

Aspiring musician Miguel, confronted with his family’s ancestral ban on music, enters the Land of the Dead to find his great-great-grandfather, a legendary singer.

EN AV PIXARS BÄTTRE FILMER

Att Pixar/Disney har monopol när det kommer till att bli utsedd till den bästa animerade filmen för Oscarsjuryn är inget undantag eller någon överraskning för det kommer att inträffa  i år också. De har genom åren förstärkt sina berättelser genom att skapa innovativa infallsvinklar och kreativa lösningar för att underhålla familjer i generationer. Pixar vet hur de ska fånga sin publik och de vet hur de ska charma sin målgrupp med en stark och engagerande berättelse. Och sällan har en film som Coco lyckats med att uppnå till en elitbaserad nivå. Den har en karisma och en identitet som gör att den verklighetsförankrar för publiken och ger insyn till en ny verklighet och kultur. I det här fallet är det den mexikanska kulturen som publiken får bemöta.

READ ALSO:  Halloween Ends (2022) - Official Final Trailer

Den har ett specifikt tema, som inte brukar bli behandlad för den yngre publiken, vilket är om döden och livet efter döden. Den upprätthåller en signifikant andra värld som gör det inte lika obehagligt att diskutera om ett så tabuladdat ämne. Den tar upp relevansen i att inte glömma bort sina närmaste anhöriga och att inte glorifiera döden, vilket är filmens grundläggande premiss i den här aspekten.

Den förvanskar inte döden och gör det allvarliga ämnen mer förståelig för den yngre publiken, göra den lite mer tilltalande och kanske mindre skrämmande dock bör man inte underskatta filmen, som förälder. Den har en kärna som riktar sig mot barn men också för en äldre och vuxnare publik, vilket är en av orsaken till varför den här har genomgående stora framgångar och kommer med garanti bli Oscars-belönad för bästa animerade film.

Animationen förstärker också filmens budskap om vad som händer med själen efter kroppen. Den fördjupar sig och tar våra karaktärer till ett förlovande land kallad ”Land of the Dead” kontra ”Land of the Living” som skapar en insikt till en möjlig alternativ verklighet. Animationen är riktigt välgjord och trovärdig. Den har inte som DreamWorks Animation, där figurerna är trekantiga och stela i sin utformning utan är i tredimensionell form och runda istället. Det är en slags signatur för det nuvarande utbudet av Pixar-filmerna.

READ ALSO:  The Anthrax Attacks (2022)

Skådisarna bakom rösterna känns gedigna och är anpassad till respektive roller där de framträder och kombineras tillsammans med karaktärerna själv. Samtliga gör ett underbart jobb med att skapa en levande värld efter den tabuladdade döden. Den mörka platsen som alla måste gå. Det underlättar till filmens försök av autenticitet med att alla skådisar har en anknytning till traditionen som Coco förhåller sig till. Det är deras språk, accent och uttal som hjälper oss som tittare att tro på den här underbara världen.

Musiken, som också är nominerad till Oscars, har en central roll. Den är en av de första sakerna som introduceras från den här filmen. Remember Me är en av de låtar som är nominerad och är nog inte det starkaste bidraget som den här studion har skrivit men ändå så har den en stark koppling till filmens berättelse.

READ ALSO:  Barbarians (2020-): Season 2 - Official Trailer

Däremot finns det genvägar i den här filmen som i efterhand känns lätta och lite väl destruktiva för filmens bästa. Den faller dock platt genom att ha en tydlig tre-akts struktur där upplösningen kan ses vara förutsägbar. Det finns även sidokaraktärer vars involvering är alldeles för otydligt presenterad tillsammans med deras konsekvenser.

Karaktärerna är genuina och berättelsen tillför någonting nytt för ett starkt laddat ämne. Ett ämne som många inte väljer att diskutera med sina barn om. Den här gör det med en barnanpassad infallsvinkel. Det är en härlig och underhållande familjefilm som vuxna likväl barn kan uppskatta dock bör barn under tio år ha en vuxen med sig.

Don`t copy text!
%d bloggers like this: