Jim & Andy: The Great Beyond (2017)

jim andy

Titel: Jim & Andy: The Great Beyond

År: 2017

Genre: Dokumentär

Längd: 94 min

Regissör: Chris Smith

Medverkande: Jim Carrey, Danny DeVito, Milos Forman

imdb_46x22 7,8/10                  

En blick bakom kulisserna på hur Jim Carrey adapterade och porträtterade den mytiskt absurda komikern Andy Kaufman för filmen Man on the Moon (1999).

ABSURD OCH GENERALIST

Nu för tiden ser man inte så mycket av Jim Carrey men han är fortfarande en komisk legend som de flesta känner igen. Det negativa med det är att man förväntar sig ett viss persona från honom, den övernaturliga seriefiguren Carrey. Den här dokumentären visar att han har djupare sidor av sig själv och sina karaktärer än vad vi känner till.

I filmen Man on the Moon (1999) spelar Carrey den legendariskt absurda Andy Kaufman. En komiker vars rutin bland annat innehöll brottning med kvinnor från publiken och usla karaoke sånger. Han skapade också karaktärer som antigen var pinsamt skrattretande eller fullt ut elaka. Hans otraditionella syn på komik var det som slängde in honom i rampljuset och håller honom kvar där. Han dog år 1984 av lungcancer men hans fans tror än idag att det är ett utdraget skämt.

READ ALSO:  The Banshees of Inisherin (2022)

I den här dokumentären får man följa när Jim Carrey försöker återskapa Kaufman för en sista gång. Vi som publik får vittna galenskaperna som sker under produktionen genom hemlig bakom-kulisserna-material som egentligen aldrig skulle visas. Några av rackartygen som Carrey gjorde som Kaufman var bland annat samåka med Hell Angels till inspelningsplatsen och gå runt med en påse på huvudet i dagar. Filmen börjar med att Jim Carrey återberättar i en intervju vad som händer men ju längre in vi kommer får vi se psykologin bakom det hela. Istället för att bara vittna det som sker får vi också en inblick i likheten mellan Carrey och Kaufman. Två personer som försöker finna sitt sanna jag och inte vara det som omgivningen förväntar sig. De båda blev kända genom konstruerade karaktärer, för Kaufman var det Latka från TV-serien Taxi (1978–1983) och för Carrey var det sin överdrivna persona från sina stå upp rutiner. Detta är något som Carrey diskuterar under intervjun, vid en tidpunkt som underhållare kommer man att behöva antigen ”döda” sin karaktär eller sig själv för att kunna gå vidare i sin karriär.

READ ALSO:  What's On HBO Max In February 2023

Det är ett fint arbete av regissören Chris Smith med hur han konstant klipper mellan Carrey och materialet. Man får ett sammanhang och nytt perspektiv än om man bara skulle se det som extra material på en DVD. Det finns en mening bakom det absurda kaoset som kan vara svår att se från en början men det blir klarare. Att materialet var tänkt att aldrig bli sedd ger den bara mer spänning och charm. Överlag är det ett bra produktionsarbete och intressant idé. Det finns mycket mer att diskutera om denna film men det skulle förstöra upplevelsen.

Jag rekommenderar den stort.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-) - Preview: Episode 3

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: