The Disaster Artist (2017)

The Disaster Artist

Titel: The Disaster Artist

År: 2017

Genre: Drama | Historisk | Komedi |

Längd: 98 min

Regissör: James Franco

Medverkande:  Alison Brie, Zac Efron, James Franco

imdb_46x22 8,0/10

The film depicts the meeting and early friendship of the actor Greg Sestero and Tommy Wiseau, the actor, writer and director behind the 2003 cult film The Room, a film often hailed as the Citizen Kane of bad movies, the troubled making of it and their respective careers after the surprising success of the film.

                                                         EN VÄLKOMPONERADE PARODI

Room (2003) som är utmärkt att vara en den sämsta filmen genom tiderna, gestaltas istället i James Franco’s regi som en kultiverad tillställning. Det är en komedi kombinerad med drama som försätter de här karaktärernas gemensamma mål till något utöver det vanliga. Det är inte bara filminspelningen som ligger i fokuset. Det handlar mycket väl som Tommys relation med Greg och hur deras relation emellanåt kolliderar. Genom korta sekvenser kan vi som publik få en inblick om hur dess inspelning pågick och en inblick hos Tommy Wiseau som filmskapare, även om han är ansedd att vara en av de sämsta i Hollywood, så har han lyckats skapat ett etablerat namn.

READ ALSO:  The Patient (2022)

Att han efter premiären av sin debutfilm, har blivit erkänd inom filmbranschen förefaller dock inte på att han är en talang eller duktig i sitt arbete. Tvärtom är det hans personlighet och hans absurditet och annorlunda val som gör honom till en utmärkande karaktär. Han sticker ut från mängden, vilket gör honom till en intressant person. Det är det som gör honom till vad han är och varför folk fortfarande pratar om honom och hans film. Varför det ändå finns diverse artiklar som utmynnar hur han själv kunde finansiera en film som har en kass berättelse, usel dialog och valet med att spela in både digitalt och med film (celluid).

READ ALSO:  Ted Lasso (2020-): Season 2

Trots att jag inte har så stor insikt med vad kult-grejen med Room, så känns det ändå som att bröderna Franco har lyckats etablerat det väldigt tydligt i filmen. De har lyckats förankra grundberättelsen från Gregs biografi och tagit med det i det väsentliga i filmen och lyft fram i vad de vill berätta. Än hur absurd den här filmen är, så lyckas James Franco ändå tillföra diverse karaktärsdrag som utmärker och påminner om Tommy. Han gör ett bra jobb som både regissör och skådespelare att göra det trovärdigt nog och genuint nog för att följa med i deras resa.

Det har även sagts att Tommy godkände 99,9 procent av filmen, vilket indikerar att mycket som inträffar är i stor del autentiskt. Det finns även en absurditet över hur vissa saker fungerar och med Wiseus bekräftelse blir den renommerad att det kanske var så det inträffade.

READ ALSO:  To Leslie (2022)

Utöver karaktärer som är tydligt använt för respektive roller, så är det en komisk film som underhåller från början till slut men ändå behålla de två huvudkaraktärernas dramatiska och flexibla vänskap. Dramat finns där i ett underbyggande syfte och det fungerar till större del. I övrigt så har filmen en hel del skämt, som fungerar. Seth Rogen, som har varit involverad i Francos tidigare filmer, gör också en värdig insats dock inte hans bästa men han gör en helt okej rolltolkning.

Överlag, så är det här en film som är delvis underhållande och ger insikt i deras relation dock så saknar den ett gemytligt djup då den parodierar arbetet bakom Room (2003) inspelning.

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

 

 

 

 

Don`t copy text!
%d bloggers like this: