Wonder (2017)

Wonder

Titel: Wonder

År: 2017

Genre: Drama | Familj |

Längd: 113 min

Regissör: Stephen Chbosky

Skådespelare: Julia Roberts, Jacob Tremblay, Owen Wilson

8.0/10

Based on the New York Times bestseller, WONDER tells the incredibly inspiring and heartwarming story of August Pullman, a boy with facial differences who enters fifth grade, attending a mainstream elementary school for the first time.

ETT SOFISTIKERAD FAMILJEDRAMA

När Jacob Trembley gjorde sin debut i den oscarsbelönade Room (2015) var det svårt att tycka om honom som både skådespelare och han som karaktär. Det var en bedrövlig insats och då var det svårt att ta honom ens seriöst. Det var två år sedan. Nu, har han mer sofistikerade och välgrundade roller som ger ett starkare intryck och förankrar filmens berättelse till en djupare nivå. När filmer skapar en tydlig beaktning där man inte längre ser skådespelarna rabbla en massa repliker på ett försök att vara trovärdig, så har filmskaparna lyckats med sitt mål. Delvis så är den funktionen upprätthållen i Wonder, där Trembley gör en stark insats. Mycket bättre än Room. Den här filmen handlar däremot om utanförskap och ett grundläggande förakt till det som tolkas att vara annorlunda. Det finns en stark relevans till hur regissören ägnar sig till ett så viktigt tema som utanförskap och mobbning. Förutom Trembleys insats som är väl slående under hela filmen, så har Julia Roberts och Owen Wilson intressanta karaktärer.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-) - Preview: Episode 3

Owen spelar den mer tillbakadragande pappan och försöker med allt han kan beskydda sin son då Auggie har varit hemskolad fram till femte årskursen. Julia Roberts, som har ungefär samma principer när det kommer till sin son försöker få honom att börja en ny klass. Eftersom Auggie (Trembleys karaktär) är undanskymd från den råa verkligheten som skolan tillbjuder på, öppnas det nya vägar och konflikter när han väl börjar där. Här har filmen försökt verklighetsförankra Auggies perspektiv, då han går från mobbad och utanför i klassen till en symbol av mod och självinsikt mot slutet. Det är han som alla utgår från i filmens tredje akt. Det är han som får alla andra att förändra sig till det bättre. Hur trovärdigt, det här må än vara går till viss del att diskutera, då det är baserat på en bästsäljande roman med samma namn.

READ ALSO:  Oscar Nominations - 2023

All den här uppmärksamheten mot Auggie, går inte dottern heller obemärkt då hon som high- school elev kämpar själv gentemot konflikter och rädslan att inte bli sedd av sina självupptagna föräldrar. Dotterns som karaktär är ett intressant element som förstärker det som är annorlunda med Auggie. Det är hon som gör att Auggie, på ett eller annat sätt, lyfts fram genom de både bra och dåliga sidor den här tolvåringen må ha.

Genom olika voice-over får tittarna en begrundad och djupare insikt hos de här olika karaktärerna. Till viss del fungerar det, då aspekten av de olika perspektiven ger publiken en bredare insikt om filmens tema och vad karaktärerna faktiskt tänker på. Förutom de fyra karaktärerna i familjen Pullman får man även känna vid Jack Will, som är en av Auggies närmsta vänner. Genom deras vänskap och Auggies position i skolan, lär sig tittarna om Auggies infallsvinkel till berättelsen och problematiken, vilket är en av de mest intressantaste aspekterna i filmen. På det sättet får vi som tittare uppleva det vår huvudkaraktär själv upplever. Att utanförskapet blir en konsekvent handling är ett faktum genom hela filmen, där Auggie går ut segrande från striden mot mobbning. Trots sina metaforer med den yttre rymder kontra Auggies deformation i ansiktet, går det inte att utesluta den är riktigt välgjord. Däremot kan den kännas lång mot vid sista akten, precis som att det var forcerat att göra de sista scenerna. I överlag så är det ändå en genuin film som berör på djupet och tar upp väsentliga saker som interagerar både i skolan och inom familjen.

READ ALSO:  Scream VI (2023) - Official Trailer

Det är inte ofta sådana här filmer berörs, men den här tar man med sig långt efter att filmen är färdig.

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: