Avicii: True Stories (2017)

Avicii.jpg

Titel: Avicii: True Stories

År: 2017    

Genre: Dokumentär |

Längd: 97 min

Regissör:  Levan Tsikurishvili

Medverkande:  Tim Bergling

   imdb_46x22 7,6/10

Focuses on the incredible rise, fall and rebirth of one of the worlds most successful electronic music artists of all time, Avicii.

STUNDTALS TUNN MEN KÄNSLOMÄSSIG INVOLVERING

Avicii, Tim Bergling, har nått långt med att trycka på knappar, skapa och spela musik som hörs i alla vrår man kan tänka och det är faktiskt mer än så den här dokumentären om hans karriär vill påvisa. Den ger ett kort men ändå rika inblickar av hans hälsa under sina turnéer och Tims personliga relationer. Den påvisar även en komplexitet och en rivalitet med de han träffade under de korta åren som han var aktiv.

Den har en karisma och är lätt att följa med. Regissören gör det tilltalande och personligt för tittarna. De finns inslag från producenter, managers, barndomsvänner och andra arbetskamrater. Det är förståeligt och det finns säkert en orsak till varför det här klipptes bort men jag hade gärna sett en inblick till hur familjen själv tolkar hur han mådde. Det finns några väldigt få inslag om det men jag hade gärna fått ett perspektiv från hans familj och hur de såg på honom nu när han gjorde turnéer runt om i världen. Det hade gjort det här dokumentären mer tilltagen och mer intressant.

READ ALSO:  The Last of Us (2023) - Featurette: Episode 3

Styrkan i den här dokumentären är den snygga och effektiva klippningen som följer med och funkar som ett intressant verktyg. Klippningen lever tillsammans med Tim, vilket gör att vi som publik känner samma oro som honom, även om det är väldigt små medel som är utfört här. När antalet spelningar trappas upp successivt förstärker det hans dåliga hälsa och en som tittar kan känna med honom.

Något man dock bör vara medveten om att det här är en dokumentär som skildrar hans yrkesmässiga liv och karriär. Det är en film som riktar sig till de frenetiska fansen som skriker sig hesa ute på dansgolvet och dem som vill få en svag inblick hur det kan vara en världsartist på hög nivå med ouppnåeliga mål, som Tim får plågas med. Det är ständiga turnéer och spelningar som blir en del av hans vardag. Han har till slut inget hem längre. Dansgolvet och studion blir hans hem. Precis som det han säger i dokumentären är det där han hör hemma med musik och dess kreativa process. Han är nutidens Mozart för EDM-världen. Det han har gjort känns nyskapande från gammalt material.

READ ALSO:  Cocaine Bear (2023) - Official Featurette #1

Och trots att det kan vara svårt att verkligen förstå hans situation under de jobbigaste åren, så försöker filmskaparna påvisa ett viktigt och aktuellt problem – arbetsnarkomaner och hur det påverkar hälsan och psyket. Det är så tydligt och något som genomsyrar hela filmen då det är en grundlig orsak till varför Avicii mådde som han gjorde och slutade turnera 2016.

I korta drag är den snyggt och effektivt klippt med ett gediget filmfoto och en karisma hos huvudpersonerna som inte går att undvika men letar man efter en fördjupande dokumentär om en musikartist är det här inte den rätta dokumentären,då den här berättar bara om Tims karriär på ytan. Det här kommer också vara en dokumentär som kommer att visas under en längre tid i sambands med hans hastiga bortfall under veckan. Det känns emellanåt som man verkligen är på plats även om den är ”bara” ett personporträtt av en ung artist. Efter dödsfallets besked om att en världsartist har fallit, så har musikvärlden fått ännu en till stjärna slocknad.

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

(SOON AVAILABLE IN ENGLISH)

READ ALSO:  The Patient (2022)
Don`t copy text!
%d bloggers like this: