Doctor Strange (2016)

 

mv5bmjm2oda4mtm0m15bml5banbnxkftztgwnze5otyxmdi-_v1_uy268_cr00182268_al_

 Titel: Doctor Strange

År:  2016

Genre: Action | Sci-Fi | Äventyr |

Längd: 115 minuter

Regissör: Scott Derrickson

Skådespelare:  Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams

  imdb_46x22 8,1/10


Stephen Vincent Strange är en briljant men arrogant kirurg. Då hans karriär slås i spillror tar hans liv en ny riktning – att försvara världen mot ondska. 

EN AV ÅRETS VISUELLA HÖJDPUNKTER

Fjortonde filmen i Marvel egna universum, som fokuserar på en före detta kirurg som söker hjälp i Nepal för att få sina händer läkta, blev sabbade i en karriärkrossande bilolycka. Tillsammans med en rad olika etablerade skådespelare skapar Benedict Cumberbatch, som spelar titelrollen, en förmåga att ge djup i sina karaktärer. Han känns verkligen som den här karaktären och passar även till utseendet om inte karaktärsdragen Doctor Strange faktiskt har. Tilda Swinton, Rachel McAdams, Mads Mikkelsen, Chiwetel Ejifor samt Benedict Wong, skapar en underbar men mystisk atmosfär där det hela utspelar sig.

READ ALSO:  Succession (2018-): Season 4 - Official Teaser Trailer #2

Det är lätt med Doctor Strange att dra en tydlig parallell till hur Iron Man (2008) etablerade sin superhjälte. Båda männen – Tony Stark och Stephen Strange blev strandad på ett eller annat sätt, som fick dem att lämna sin karriär och de har liknande karaktärsdrag också. Båda är rik och arroganta. Medan Stark fokuserar på vapen tar Strange an sig magi och formler och lär sig magisk kampsport.

Marvel Studio har gjort sina filmer till en ledande faktor inom filmindustrin och står för de mesta när det gäller superhjälte-filmer som är baserad på serietidningar. Studion har alltid humor, komplexa och intressanta karaktärer i sina berättelser och Doctor Strange (2016) är inget undantag. Humor passar till förmedlande av berättelsen och samspelet mellan skådespelarna passar till hur karaktärerna utvecklas allt eftersom.

READ ALSO:  Ted Lasso (2020-): Season 1

Eftersom den här filmen får huvudkaraktären att lära sig beskydda olika dimensioner och träda in i vårt muliversum, förvränger den vår verklighet och skapar en flersidig dimension om vad som är realitet och falskt. För att få det mesta av den här upplevelsen är det nog bäst att se den i 3D för att få den likvärdiga upplevelsen som man önskar sig. Det visuella och tilltalande arbetet sätter grunden till vad den här filmen är och hur den tas emot i och med att den ger en nyanserande ton till filmen då världen förvrängs och sätts i fara eller att städer ställs upp och ner tack vare en superskurks agenda.

I helhet är det här den bästa filmen Marvel faktiskt har att komma. Den är visuellt slående i jämförelse med de tidigare filmerna som fokuserade på redan etablerade karaktärer. Den har ett bra tempo som passar filmen. Likt Netflix Marvel-baserade karaktärer får man kliva in i ett nytt perspektiv och följa någon annan, vilket gör det hela så mycket mer intressant då vi redan har sett alla dessa filmer gällande Iron Man, Captain America och Thor.

READ ALSO:  Black Panther: Wakanda Forever (2022) - Official Featurette: Underwater scenes

Det finns nio filmer med tre av respektive karaktär och sedan finns Avengers, som inte har nått samma nivå nu som då. The Guardians of the Galaxy (2014) vann med garanti publikens hjärtan då den var ny för två år sedan. Den var som den här filmen är idag, det är ett nytt och fräscht tillägg till franchisen.

betyg 4 av 5

 doctor-strange-2016-eng

Don`t copy text!
%d bloggers like this: