Thor: Ragnarok (2017)

Thor.jpg

Titel: Thor: Ragnarok

År: 2017

Genre: Action| Komedi | Äventyr|

Längd: 130 min

Regissör:   Taika Waititi

Skådespelare:   Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett

imdb_46x22 8,2/10

 

Imprisoned, the mighty Thor finds himself in a lethal gladiatorial contest against the Hulk, his former ally. Thor must fight for survival and race against time to prevent the all-powerful Hela from destroying his home and the Asgardian civilization.

THOR TAR ÄNTLIGEN STEG I RÄTT RIKTNING

Thor-filmerna har nog varit en av de svagaste filmerna i MCU. Till skillnad från Tony Stark och Steve Rogers, har de två tidigare filmerna inte uppnått en sådan hög standard. Thor har inget alter ego. Han är hjälten till grunden. Han är åskguden och utforskar det efter att ha förlorat sin hammare. Det är något som tas upp i den här filmen relativt ofta. Det är grunden för hela filmen – Thors identitet. Det som den här filmen lyckas är något som är förbisett i de två andra filmerna. Den har ett relaterbart premiss och tema som den lyckas förankra djupt, vilket gör att underhållningsvärde ökar allt mer. För underhållning är det på ett djupare plan där. Komedin och äventyret gör filmen sevärd på grund av en engagerande berättelse. En handling som berör och gör någonting vettigt med den – ÄNTLIGEN! Det är ingenting nytt förvisso inom den här genren eller det här universumet för den delen men det tillför liv i äventyret och bidrar till vad man tycker om filmen. Underhållning är något Marvel ofta tar i akt att anspela på lika mycket om att producera en film som många kan uppskatta utan att det blir pådraget eller krystat, såsom DC Comics brukar tillföra i sina filmer. Vid det här laget har karaktären Thor blivit väl etablerad med fyra filmer tidigare där han medverkar. Tittarna känner till honom som karaktär och hans roll i Avengers, han är trots allt åskguden.

READ ALSO:  Ted Lasso (2020-): Season 2

   Precis som allting med Marvels karaktärer och Cinematic Universe, har den som syfte att bidra till karaktärer som kontinuerligt påverkar varandra kontinuitet och tidslinjer. Varje film eller TV-serie är en fortsättning med varandra och ihopkopplat på det mest invecklat sättet man kan föreställa sig. Och det kanske är just därför den här filmen lyckas med karaktärerna och filmens miljöer samt omvärld. Den behöver inte en tredjedel av filmen för att ha exposition av sina karaktärer då Thor och Hulken är redan etablerad tidigare. Det ger en sådan här film ett alternativ att fördjupa karaktärerna där för att se hur de reagerar i olika situationer. En sådan situation är när Thor och Hulken slåss mot varandra i gladiatormatch på en öde planet. Planeten är styrd av en kronisk sjuk spelmästaren som lever på att få folk döda varandra inför en arenapublik. Den här sekvensen är en av höjdpunkterna i den här filmen, men kanske lite väl uppenbart för att ha ett fördärvligt slut när det har annonserats i trailers och marknadsföring att de två superhjältarna kommer att medverka i den tredje Avengers-filmen.

READ ALSO:  The Banshees of Inisherin (2022)

    Chris har en karisma i den här filmen som inte har inte tidigare setts. Han har komsiska one-liners och en dedikation för sin karaktär som gör honom starkare i sin roll som åskguden. Mark Ruffalo som Hulken har aldrig varit en favorit per sig då filmskaparna har visat en tendens om att dem vet inte var dem ska placera hans karaktär. Eftersom han inte var med Civil War (2016) så är han involverad i den här filmen. Han försvann ur sikte i slutet av Avengers: Age of Ultron (2015).

    Filmen i sig, trots sina starka insatser av huvudrollsinnehavarna, har gett resultat med hur de har förvaltat något nytt och förhöjt underhållningsvärdet med intresse för karaktärerna. Däremot förfaller den med att de kunde ha utnyttjat Cate Blanchett som skurken ”Hela” mer i involverande av filmen. Tom Hiddlestons Loki, visar en mer sympatisk sida i Thor: Ragnarök trots sin abstinens om att vara en fullkomlig manipulerande superskurk. Han har med sin bror och sina allierade fått visa upp en annan fördjupad sida hos karaktären.

READ ALSO:  Oscar Nominations - 2023

    Karaktärerna är med om mycket under filmen. Det finns en del actionscener som både förhöjer och sänker tittarnas engagemang. Men främst stärker den det. De visuella effekterna med de underbara 80-tals inspirerande musiken gör det bara ännu roligare att följa åskguden. Den har sina stunder som många kommer att tycka om. Den tillför mycket till MCU dock kan den stundtals anses som överskattad och förutsägbar dock är den ändå ett väl uppskattat tillägg till detta massiva superhjälte-universumet.

 

Thor-ragnarok (2017) ENG

Don`t copy text!
%d bloggers like this: