Advertisements

Ferdinand (2017)

(Last Updated On: May 16, 2018)

Titel:  Ferdinand

År: 2018

Genre: Animerat | Komedi | Äventyr |

Längd: 108 min

Regissör: Carlos Saldanha

Skådespelare: John Cena, Kate McKinnon, Bobby Cannavale

imdb_46x22 6.7/10

Den klassiska berättelsen om den stora tjuren med ett stort hjärta, som hellre luktar på blommor än stångas med de andra tjurarna. En dag misstas Ferdinand för att vara farlig och blir bortförd för att delta vid tjurfäktningar. Fast besluten att återvända till sin familj samlar han ett udda gäng och ger sig ut på ett fantastiskt äventyr. Du kommer bli förtjurst!

AMBITIÖST OCH SOFISTIKERAD BERÄTTAD

Med flera decenniers bakgrund om en film som Ferdinand, så går det med lätthet säga att det är ett säkert kort att göra en remake på en känd berättelse om den snälla tjuren. Trots att den förhåller sig till ramberättelsen, den som utmärkts främst under Kalle Anka under julen, så fyller den ändå de dryga nittio minuterna med trovärdiga karaktärer, starkt budskap och en kronologi som är förankrad i originalberättelsen. Med John Cena, David Tennant och Kate McKinnon som förvaltar originalrösterna. Konstigt nog, så lyckas dem med resterande av skådisarna. De lyckas att rollsätta en av de bättre röstskådisarna i branschen. Främst så finns det ett djupt med en bakgrund som får publiken att lära känna Ferdinand på djupet, vilket påvisa kontrasten mellan honom som ungtjur och tjur som definierar honom karaktär.

Det är en enkel film som grundar i den originella berättelsen med samtida narrativ. Den har sina gyllene ögonblick när den lyfter upp upplevelserna till en helt annan nivå. Den har genuina karaktärer, sådana som skiljer varandra åt och har sina egna drag som faktiskt gör dem unika men ändå driver filmens berättelse framåt.  Det är karaktärer du kan känna igen dig eller någon annan i.

Animationen är superb, riktigt bra animerad med visuella effekter där det har skapats välgjorda och snygga miljöer med dessa djurkaraktärer. Den spanska miljön är trogen till sin förlaga och bidrar till effekten och känslan som produktionsbolaget troligtvis velat uppnå. En stark atmosfär erbjuds och även om det är animerat finns det tendenser att de mer ”mörkare” scenerna gör det realistisk. Det finns en scen, som när huvudkaraktärer, har blivit skickat ofrivilligt till slakten under tredje akten, så finns det visuell gestaltning som är likväl tilltalande som nödvändig för filmens slutpunkt. Även om det kan kännas och upplevas otäckt för den yngre publiken, så har filmskaparna ändå lyckats med illusionen om att deras överlevnad i slakthuset var bara en temporär grej. Alltså, det syns vad det ska föreställa och de gör det med en charm och komik som är svårt att förbise.

Till skillnad från originalförlagan, den som alltid visas på julafton, så är den här ett rejält uppsving – mot det bättre. Man får en djupare inblick i karaktärerna, en stundtals känslosam berättelse som faktiskt berör vänskap och familj men också heder som tjurarna tydligt demonstrerar genom att vara den största och bästa. För om man inte är det, så är man kött.

Det finns djupare berättelse här om man verkligen försöker läsa mellan raderna, vilket gör att den här filmen kan både uppskattas för både barn, unga och vuxna trots sin låga åldersrekommendation. Trots sina brister förtjänar den en stark trea.

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

 

Profile

Marcus J. Ström
Marcus J. Ström
Marcus Ström | Journalist/writer and Chief Editor.


Mackansfilm@gmail.com
Advertisements