Tomb raider.jpg

Titel: Tomb Raider

År: 2018

Genre: Action | Drama| Äventyr |

Längd: 118 min

Regissör: Roar Uthaug

Medverkande: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins

imdb_46x22 6,8/10                  

Lara Croft (Alicia Vikander) är fast besluten att bana sin egen väg i livet, och vägrar ta över sin försvunna fars, den excentriske äventyrarens, affärsimperium. Lika envist vägrar hon acceptera att han är borta trots att det gått sju år sedan hans mystiska död. För att en gång för alla lösa gåtan kring hans försvinnande ger hon sig av för att hitta faderns senaste kända destination: en mytomspunnen grav på en mytisk ö utanför Japans kust.

MEDELMÅTTIG

Alicia Vikander är en mycket talangfull och extraordinär skådespelerska. Att hon också är svensk, är jag också mycket stolt över dock är inte det här hennes bästa merit. När man hör namnet ”Tomb Raider” tänker jag direkt på den tragiska adaptionen med Angelina Jolie, där ett stort fokus var på hennes sexualisering med skinntunna kläder och ett ovårdat språk. Så med det förflutna hade jag inte stora förhoppningar inför den här remaken ett årtionde senare. Vanligtvis brukar jag ha fel med min magkänsla men den här gången var faktiskt det mer 50/50.

READ ALSO:  The Whale (2022) - Official Featurette

Handlingen har de typiska äventyrselementen som man förväntar sig i en sådan här film; mysterium, en oväntad plats och kluven karaktär. Något förr som var unikt och hade charismatiska drag för en världsupptäckande berättelse, har nu blivit förväntansfulla krav för att kategoriseras in sin film som ett äventyr. Vanligtvis är det irriterande men såsom denna kan det ibland funka, till en viss del. För mig känns det som att de tog inspiration från filmen som släpptes 2001, istället för spelet, men jag har inte heller varit en stor fanatiker av spelet så kan man endast spekulera. Trots att det har funnits rykten om att den baserades på ett nysläppt spel med Laura Croft. Även om det är en typisk äventyrsfilm finns det bra tvister som man inte förväntade sig.

READ ALSO:  Sweet Tooth (2021-): Season 2 - Official Teaser Trailer

Skådespeleriet var helt okej dock inget speciellt. Man har hittills inte sett ett dåligt framträdande från Alicia Vikander. Dem andra är också okej, men filmens styrka är henne. Det märks att hon är lika dedikerat till att leverera sina repliker lika bra som hon fysiskt transformerade sin kropp för rollen. Jag skulle även argumentera att filmen inte förtjänar hennes talang, då manuset är så medelmåttigt.

Produktionen i överlag, från musiken till kameraarbetet, är inte heller så speciellt. Det finns inget som är utpekande dåligt eller revolutionerande bra. Filmen är helt enkelt inte minnesvärd, bara tillfälligt underhållande. Man luras inte av de monströsa CG-vågorna men man uppskattar ändå den riktigt exotiska miljön på ön. Jag är inte ångerfull att jag såg den men kommer nog inte se den igen, i alla fall inte på bio. Här hade man också önskat lite mer djup i berättelsen och filmens karaktärsbyggnad. På grund av Alicias charm och dedikation till filmprojektet hamnar den här filmen över de mesta nuvarande exempel i äventyrsgenren. Om man endast vill ha en underhållande actionfilm, är detta ett klot val.

READ ALSO:  Cocaine Bear (2023)

 

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5
If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: