The Nun (2018)

The Nun

Titel: The Nun

År: 2018

Genre: Mystery |Skräck | Thriller

Längd: 96 min

Regissör:  Corin Hardy

Skådespelare: Demián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet

imdb_46x22  6,1/10

A priest with a haunted past and a novice on the threshold of her final vows are sent by the Vatican to investigate the death of a young nun in Romania and confront a malevolent force in the form of a demonic nun.

UTDRAGEN  MED BESVIKELSE SOM RESULTAT

The Conjuring – filmerna av James Wan har lyckats en ny skräck-aura kring sig.  Exorcisten hade ett liknande fenomen. De båda har blivit omåttligt populära filmer, vilket har resulterat till en uppföljare, och tre spin-off. Ingen av spin-off filmerna kommer lyckas likaså är resultatet om den demoniska nunnan. De fallerar totalt mellan klyftorna och stundtals hänger den kvar innan den medvilligt släpper taget. Det finns en anledning till att den här kraschlandar totalt och gör många av sina fans extremt besvikna med den här.

Innan titelkortet dyker upp, lovar den någonting spännande som faktiskt inte tillför någonting senare. Det blir en lång första akt som introducerar platta karaktärer istället för intressanta och dynamiska. Fader Burke, spelad av Demián Bichir, som nästan inte helt skapar en cliché-baserat och tillbakadragen präst.  Han gör dock en okej insats även om han känns många gånger blek. Taissa Farmiga, som är syster till Vera Farmiga som medverkade i de första filmerna om det paranormala, har ett par likheter med sin systers karaktär. Hon är synsk och är nunna. Hon är med i en del av filmen, men hon känns inte genuin till berättelsens grund. Hon har inte den starka karisma som man önskar att hon hade. Hon är inte lika tilltalande som sin syster, som faktiskt är hörnstenen i den här franchisen.

READ ALSO:  What's On HBO Max In February 2023

Nunnan medverkade först i The Conjuring 2 (2016), som en antagonist till Ed och Lorraines Warren förtret. Men att känna till hennes bakgrund kan på skada eller tillfredsställa den som är mer intresserad av en djupare insikt om den här film-serien. Förutsatt att man lyckas med att göra den intressant och kognitiv tilltalande. Det är något som den här faktiskt försöker med. Frenchie, Jonas Bloquets karaktär, driver på de komiska inslagen till en skräckfilm. Den kan även ses som en svart komedi. Allvarligt. Den försöker bidra till obehaglig stämning men det slutar i hög anti-climax. Bloquet försökte säkert så gott han kunde men det blir inte bättre med komedi i en sådan här rätt allvarlig film.

Förutom att inte kunna hålla koll på tonen i filmen, så är manuset extremt dåligt utfört. Det kanske såg bra ut på papper men det funkar inte i klipprummet och speciellt inte som biofilm. Förutsedda händelser och cliché-karikatyrer gör den här filmen till en grov besvikelse. Den har en intressant antagonist men det finns ingen direkt obehaglig skräck. Den har dock jump scares, men det är ingen som påverkar dig på djupet. En onödig film som knappast borde ha gjort, men den är tillräckligt över-hypad för att dra folk för att se en film som man lika gärna kunde ha sovit hemma när den visas eller på nätet.

READ ALSO:  Ted Lasso (2020-): Season 2

Regin funkar stundtals i de här alltför mediokra och komiska film. Plotholes och den mystiska atmosfären från tidigare filmer saknas här. Intensiteten belyses med sin frånvaro och förankras dock inte en klar berättelse. Den är spretig och ojämn. Det händer flera saker samtidigt som inte riktigt får ett slut. Fader Burke berättar också att han hade problem med pojken Daniel, som blev besatt under en exorcism. Under filmens andra, väldigt långa, akt används barnet som ett sidospår i brist på annan berättelselinje. Fadern är inlåst i klostret och då används Daniel som för att skapa skräckelement. Men det ger ingenting och det blir mest irriterande och distraherande.

Enligt filmen, så var källaren i klostret ett tillhåll efter att djävulen hade blivit tillkallad. Det skapade en avgrund i marken och öppnade vägen ner till helvetet. Sedan kom kriget och det försvann. Det här är en av anledningarna till varför klostret är ohelgat. Den har en ohelig mark. Vid slutscenerna, när demonnunnan som måste bli väck av Kristi Blod för att övervinnas, har en lång sekvens när den unga nunnan, Irene, blir nerdragen till ett rum fylld av vatten och måste kämpa mot nunnan. Hon sprutar Kristi Blod i ansiktet på demonnunnan och hon börjar lösas upp i bitar. Det är även här man kan påpeka specialeffekterna, som inte känns färdig renderade. De har ett plastigt utseende och ser väldigt amatörmässigt. Många gånger funkar inte riktigt de här specialeffekterna. De känns påkostade men definitivt genomstressade.

READ ALSO:  Ant-Man And The Wasp: Quantumania (2023) - Official Featurette: Enter the Quantum Realm

Det här är en film som äger rum först av alla filmer i The Conjuring-franschisen. Den har sina ögonblick. Absolut. Överlag så upplevs den förlorad och vilsen i både regi, manus och stundtals skådespeleriet. Mycket händer utan anledning eller förklaring. Många uppträdes döda men sen är inte det och inte att förglömma dessa scener med detektivarbetet. Precis som en kriminalare så påvisar den tydliga aspekter till att efterlikna en kriminalare också men många flashbacks och många förklaringar med voice-overs. Så det är ingen skräck. Det kanske ändå är en thriller med komiska inslag och ett detektivarbete av en präst och en nunna. Och ja, marken som är inte helig, blir helig.

 

Betyg 2 av 5

 

 

 

Don`t copy text!
%d bloggers like this: