blackKklansman.jpg

Titel: BlackKklansman

År: 2018

Genre: Biografi | Komedi| Kriminalare|

Längd:  135 min

Regissör:  Spike Lee

Skådespelare: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier

imdb 7,8/10

Ron Stallworth, an African-American police officer from Colorado, successfully manages to infiltrate the local Ku Klux Klan with the help of a white surrogate, who eventually becomes head of the local branch.

STARKA INSATSER OCH EFFEKTIVT BUDSKAP

Det är inte många regissörer som kan balansera komedi och drama men också få det att fungera på ett underhållande och engagerande sätt. Att framställa en kontroversiell värld med förtryck och rasism, är en av ingångarna som Spike Lee väljer att gå igenom med den här filmen. Oavsett vilken stark relation eller åsikt man delar, så framställs ändå en trovärdig värld med genuina karaktärer som har en dynamik och innovativa kopplingar med varandra.

Med Do the Right Thing, som är en drama-komedi lyckades Lee ifrågasätta och placera ut svår rasism i 1980-talets USA. Detsamma gjorde han med den episk, biografiska filmen om aktivisten Malcolm X. Här förespråkar även Lee om hur det var för en svart man som infiltrerade den rasistiska och högerextrema Ku Klux Klan. En poängterade film som återskapar en komedi som man kan känna igen. Han förstärker sin ambition om att påvisa den här tiden då det var en sann företeelse. Att rasismen förespråkades på gatorna precis som att det protesterades mot det.

READ ALSO:  Oppenheimer (2023) - Official Featurette #1

John David Washington initierar en självgod polis som står på sig själv och känns inte så seriös i framförande. Som karaktären Ron Stallworth, är det svårt att ta honom seriöst. Han gör en helt okej insats, inget stort men det funkar för den här gången. Det intressanta i den här filmen är att Adam Driver också spelar honom. Sällan har jag varit en stor fantast av Adam Driver då han upplevs sällan som autentiskt. Trots det så gör han ändå en värdg insats också. Båda är inget radarpar men till filmens identiska budskap funkar dem bra ihop även om man i undantagsfall ser dem i bild samtidigt.

READ ALSO:  Succession (2018-2023): Season 4 - Featurette: Episode 10

Förutom Washington och Driver så medverkar även Michael Buscemi, Alec Baldwin och Jasper Pääkkönen. Pääkönen spelar en av de mer radikala onda klamedlemmarna med en absurd relation med sin fru Connie, spelad av Ashlie Atkinson. Deras förhållande må vara överdrivet men på något sätt passar det ändå den här komiskt laddade och cyniska som Lee har skapat.

Regin tillsammans med skådespelarna och musiken förenar en stark och effektiv film. Man märker alltid när de tär en film av Spike Lee, främst på hur dialogen framförs och med klippningen när han driver fram sin berättelse. Han syns att han vet hur man bemästrar en engagerande och aktuell fråga både lugna och dramatiska ögonblick. Manusmässigt sviktar den något men den har även en stark agenda bakom som håller i större drag hela vägen, även om mycket förespråkar att bli lite väl slumpartad. Det positiva av den röda tråden är att Stallworth trycks ner av det sociala och samhällets ideologi. Han motverkas både av Ku Klax Klanen precis som Black Panthers. Han dras åt både hållen, vilket förstärker hans dynamik hos karaktären. Han måste som karaktär bevisa vilken sida han står på, vilket är få etablerade manus som lyckas i nutida biorepertoar.

READ ALSO:  Jack Ryan (2018-2023): Season 4 - Official Trailer

Det här är en slagkraftig och effektiv film som berör med ett starkt och genomtänkt budskap. Det finns ett driv och komisk anda trots det cyniska samhället redovisar. Lee visar det genom smart berättarkomponenter och ett engagemang från hela filmcrew. Det är en film som berör regissören precis som publiken.

betyg 4 av 5

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
Don`t copy text!
%d bloggers like this: